Artnit

Četvrtak, 05 Februar 2015 12:36

Džudit Lejster - Serenada Istaknut

Flamanska slikarka Džudit Lejster, jedna od najtalentovanijih sledbenika Fransa Halsa sliku Serenada je naslikala 1629. godine. To je jedna od njenih prvih slika i predstavlja primer žanrovskog slikarstva. Veoma dugo se smatralo da je to slika Fransa Halsa, ali na desnoj strani slike nalazi se prepoznatljiv potpis sa monogramom koji sadrži motiv zvezde sa isprepletenim inicijalima Džudit Lejster, kao jednom igrom njenog imena Ley-ster, Lode-star. Ova slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Slika Serenada prikazuje bogato kostimiranog mladića, svirača laute odozdo, iz niske perspektive. On peva pesmu, serenadu prateći sebe na lauti, žičanom instrumentu koji je u to vreme bio posebno popularan. Njegove ekstravagantne crvene pantalone sa žućkastozlatnim i crnim prugama koje su malo izvan fokusa, stvaraju iluziju da posmatrač gleda u njega iz blizine. Mladić gleda uvis i izgleda u potpunosti zaokupljen svojom muzikom. Raspoloženje mu je romantično i pomalo sablasno, a njegove crte lica otkrivaju koncentraciju i disciplinu.

Mladić na slici Serenada je osvetljen sa leve strane. Svetlost dolazi izvan slike i stvara efekat oreola oko oboda njegovog pernatog šešira. Senka na licu i rukama ukazuje da je izvor svetlosti bio negde u blizini njegovog desnog lakta.

Na slici Serenada Džudit Lejster poletnim potezima četkice stvara osećaj transcendentnog kroz moć muzike. Senke koje padaju na lice svirača laute ukazuju da tama podriva veselje koje je prisutno na slici.

Pročitano 3782 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Februar 2019 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džudit Lejster - Serenada