Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 14 Januar 2015 12:40

Jan Brojgel Stariji - Cveće u vazi Istaknut

Flamanski renesansni slikar cveća i pejzaža Jan Brojgel Stariji slikao je iz prirode. Donosio je kući cveće i tako ga komponovao u svojim mrtvim prirodama. On je često prelazio velike razdaljine da pronađe retke primerke cveća za mrtve prirode, koje su bile posebno popularne u Antverpenu u to doba. Na njegovoj slici Cveće u vazi iz 1617. godine prikazan je jedan od najvećih i najbujnijih buketa u umetnosti. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju umetnosti u Bukureštu.

Ljiljani, lale, zvončići, visibabe, karanfili, božuri, različci, anemone, ruže: sve ovo cveće je prikazano zajedno na slici Cveće u vazi. Malo cveće, kao što su ruže, visibabe, različci je na dnu buketa, dok veće cveće, kao što lale i božuri zauzima centar, dok veliko cveće, kao što su anemone kruniše vrh buketa. Neki delovi cveća su počeli da blede, a neki su već pali. Cvetovi su naslikani sa gotovo naučnom preciznošću. Svaki cvet je prikazan skoro bez ikakvih preklapanja, a mnogi su prikazani iz različitih uglova.

Iako je svaki pojedinačni cvet u buketu sa slike Cveće u vazi naslikan sa takvom preciznošću da izgleda kao stvaran, ovakav buket nije ni postojao u vreme kada je Brojgel slikao, jer se sastoji od cveća koje cveta u različito doba godine. Cveće je bilo dragocena, skupa roba u Holandiji u XVII veku, a posebno lale koje su bile česte na mrtvim prirodama tog doba. Zato su samo bogati mogli da priušte buket svežeg rezanog cveća veličine onog sa slike.

Slika Cveće u vazi kombinuje realno, idealno i simbolično. S jedne strane, Jan Brojgel Stariji je mrtvom prirodom skrenuo pažnju na telesnost, propadanje života i sud Boga. Efemerno rezano cveće, koje uskoro vene i nestaje podseća posmatrača da je ljudski život jednako prolazan.

Pročitano 5896 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Februar 2019 11:46
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci