Artnit

Subota, 10 Januar 2015 11:23

Pol Sezan - Saksija sa cvećem i kruške Istaknut

Pol Sezan je naslikao dosta mrtvih priroda koje i dalje žive, sa voćem i cvećem koje su bile njegove omiljene teme. Plodovi, predmeti i cveće su lako uočljivi, ali oni nemaju mirisa, ni senzualnosti i samo su pasivni ukrasni predmeti koji koegzistiraju u istom prostoru na slikama mrtve prirode. Sliku Saksija sa cvećem i kruške Sezan je slikao od 1888. do 1890. godine. Ova slika se danas nalazi u galeriji Kortland u Londonu.

Pol Sezan je voleo da slika mrtve prirode sa voćem, biljkama, flašama i vazama, jer se nisu pomerale ili razgovarale sa njim. On je mnogo vremena provodio u postavljanju predmeta i često je provodio sate, možda čak i dane postavljajući svoje činije voća, tako da su one bile tačno onakve kako je on želeo da slika. Za njega, one su bile rekviziti, a ako je njihovo postavljanje čak i malo nakrivo, smatrao je da će cela harmonija slike biti uništena. Harmonija boja koju stvaraju dva predmeta kada stoje jedan pored drugog, kao i odnosi između predmeta za njega su bili veoma bitni i zato je povremeno radio slike cveća i voća.

Na slici Saksija sa cvećem i kruške dominira zelena boja, ali toplinu slici dala je nijansa od crvenog cveća na kruškama. Oštre reznice su u kontrastu sa glatkim biljkama, a elegični oblici plodova stvaraju napetost.

Zelena, plava i žuta boja pokazuju veselu atmosferu na slici Saksija sa cvećem i kruške. Tople boje su prikazane na predmetima koji su napred, a hladne boje na predmetima koji su nazad. Bojama i oblicima Pol Sezan je stvorio sliku koja izgleda kao da je u tri dimenzije.

Pročitano 4604 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Oktobar 2019 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Saksija sa cvećem i kruške