Artnit

Subota, 06 Decembar 2014 22:36

Đovana Garconi - Mrtva priroda sa činijom limunova Istaknut

Italijanska slikarka baroka Đovana Garconi se razlikovala od italijanskih umetnika tog vremena. Ona je slikala minijaturne portrete za svoje aristokratske mecene u Rimu, Veneciji, Firenci, Napulju, Torinu, ali njene omiljene teme su bile uglavnom dekorativne i sočne mrtve prirode voća, povrća i cveća. Doživela je veliki uspeh pod mecenstvom porodice Mediči. Prema jednom piscu iz tog doba, ona je mogla da proda svoju sliku "za bilo koju cenu koju je želela". Slika Mrtva priroda sa činijom limunova iz 1640. godine, koja se danas nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu, je karakteristična za slikarski stil Đovane Garconi.

Agrumi su u XVII veku predstavljali bogatstvo mecena, naručilaca slika, jer su bili egzotična i skupa roba. U doba u kome su umetnici tretirani kao zanatlije, limun je postao test za umetnika da pokaže veštinu u ilustrovanju različitih načina tretiranja svetlosti.

Na slici Mrtva priroda sa činijom limunova prikazani su robusni limunovi sa listovima i grančicama, koji se nalaze u prepunoj pohabanoj keramičkoj činiji. Jedan mali cvet je postavljen ispred ravni slike i dodaje interes za kompoziciju slike.

Slika Mrtva priroda sa činijom limunova prikazuje način na koji je Đovana Garconi slikala oblike i teksture u kompoziciji. Oštre i grube grančice limunova su u kontrastu sa glatkim, blistavim, zelenim listovima i nežnim belim cvetovima nalik na zvezde, a oblici i teksture limunova se ponavljaju na dva oraha ispred činije.

Đovana Garconi na slici Mrtva priroda sa činijom limunova oštro posmatra prirodu i rafinirano koristi boje, koje pažljivo slika na limunovima, grančicama, listovima, cvetovima i ose na limunu. Boja je pažljivo primenjena da bi se prikazala bujna svetlost, koja kao da isijava sa limunova.

Pročitano 3120 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Februar 2019 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đovana Garconi - Mrtva priroda sa činijom limunova