Artnit

Petak, 14 Novembar 2014 11:59

Žorž Sera - Tmurno vreme, Grand Žat Istaknut

Žorž Sera, tvorac slikarske tehnike poentilizam ili divizionizam, po sopstvenim rečima počeo je da na svojim slikama pažljivo sistematski primenjuje odabrane formule, povezane sa bojom, kompozicijom i linijom. Ipak, uprkos strogosti namera i primene njegove slikarske tehnike, izgledalo je da njegove slike sadrže ravnotežu sistematske primene i poetskog izraza. Ovo dvojstvo nije očiglednije nego u snažnoj analitičkoj, ali ipak suptilno evokativnoj slici Tmurno Vreme, Grand Žat iz 1886. godine, koja se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Slika Tmurno vreme, Grand Žat prikazuje bezizražajan oblačan letnji dan na ostrvu Grand Žat, na kojem nema veslača, nautičara i posetilaca koji su bili česti na slikama ovog ostrva. Prazni čamci su vezani u plićaku uz obalu, mala jedrilica je daleko levo. Čamci sa dve zastavice, verovatno iz klubova za veslanje, vijore na stubovima za koje su vezani. Pogled preko reke koja teče lagano do predgrađa Courbevoie iza betonskog nasipa je uokviren drvećem na ostrvu. Staza do trave kreće snažno preko prvog plana slike, dok njena dijagonala donekle spaja i krivuda kroz mali šumarak sa leve strane.

Površina slike Tmurno vreme, Grand Žat je gusto, ali ne ravnomerno pokrivena nizom malih poteza četkice. Direktno su nanete čiste boje naizmenično u svakoj oblasti: narandžasta/zelena, plava/žuta, i bela/siva. Granica naizmeničnih poteza četkice crvene i plave boje okružuje celu sliku. Efekat je svež, panoramski i prostorno izravnan.

Žorž Sera je naslikao granicu, omogučavajući slici Tmurno vreme, Grand Žat da se distancira od svog prvobitnog drvenog rama. Pretpostavljalo se da je naslikao granicu kasnije i prilagodio je svojoj slici. Međutim, pažljivo posmatranje ivice slike sugeriše da to nije slučaj. Slika pejzaža je pažljivo dovedena do fine ivice, a tamna linija je posebno izražena na vrhu debla sa desne strane slike.

Pročitano 4029 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Februar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Sera - Tmurno vreme, Grand Žat