Artnit

Subota, 11 Oktobar 2014 12:28

Anri de Tuluz Lotrek - Toaleta Istaknut

Francuski slikar Anri de Tuluz Lotrek je naslikao mnogo slika žena u intimnim trenucima, često u njihovim toaletama. Iako je u to vreme tema žene u toaleti bila česta, posebno na slikama Meri Kasat i Pjera Bonara, na slici Toaleta Lotreka iz 1889. godine je vidljiv uticaj Edgara Dega. Lotrek prikazuje ženu "bez suvišnih detalja", kao da "viri kroz ključaonicu". Ova slika izložena prvi put pod nazivom Crvenokosa u Briselu 1890. godine, danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U centru slike Toaleta je lepa, vitka figura žene duge, bogate crvene kose vezane pozadi, leđima okrenutim prema posmatraču. Ona nosi dokolenice i crne čizme, ali ne i odeću, i sedi na belom čaršavu koji je labavo obmotan oko njenog struka. Njen pogled je usmeren ka stolici od pruća koja je postavljena pored kofe i druge stolice, što ukazuje da se scena na slici verovatno odigrala u Lotrekovom ateljeu.

Na slici Toaleta Lotrek koristi meke linije i boje da stvori ženski i romantični izgled na portretu mlade žene. Istaknuta je svetla paleta plave, crvene, zelene i žute boje, a bela boja sa širokim potezima četkice. Jedinstvenom tehnikom stvoren je izgled skice.

Anri de Tuluz Lotrek je često slikao crvenokose modele, a žena koja je prikazana na slici Toaleta je bila Karmen Godin, njegov omiljen model. Nagost žene na slici je smatrana za još jedan primer njegove opsesije bordelima u to doba. Lotrek je opisao ovu sliku, navedenu kao Crvenokosa u katalogu, kao: "Crvenokosa žena koja sedi na podu, gledana s leđa, naga."

Pročitano 3138 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri de Tuluz Lotrek - Toaleta