Artnit

Četvrtak, 18 Septembar 2014 11:42

Berta Morizo - Majka i sestra umetnice Istaknut

Slika Berte Morizo Majka i sestra umetnice, završena 1870. godine je porodični portret i intimna domaća žanr scena. Na njoj Berta Morizo prikazuje svoju trudnu sestru Edmu i majku dok sede zajedno u salonu. Na licu njene majke i tamnoj odeći primetni su snažni, široki potezi četkicom Eduara Manea. Za oba slikara, međutim, pojava boje na slici je od većeg značaja od iluzije stvarnosti. Slika Majka i sestra umetnice se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Berta Morizo je bila veoma bliska sa svojom sestrom Edmom. Obe su studirale slikarstvo, ali Edma je odustala kada se udala. Edma je zatrudnela sa svojim prvim detetom na kraju 1869. godine, a za vreme zime se vratila u porodičnu kuću da dobije toplinu i podršku svoje porodice, dok čeka rođenje svog prvog deteta.

Slika Majka i sestra umetnice je najveća slika Berte Morizo. Na slici prikazuje majku i sestru dok sede, blizu jedna druge u kući. Široki potezi četkice na zidu stvaraju intimni osećaj ove šarmantne scene sa nameštajem koji se blago preklapa. Njena majka u crnoj haljini sedi neposredno ispred stola, i izgleda kao da čeka nešto nepoznato. Njen pogled je usmeren na knjigu, čita skoncentrisano kao da njen život proizilazi iz toga i izgleda kao da je nesvesna prisustva svoje kćerke. Njeno lice oslikava snagu i smelost, ali istovremeno prikazuje prihvatanje onog što joj sudbina dodeljuje. Edma ima svetlucavu kosu i bled ten. Prikazana je sa izgubljenim izrazom lica, gotovo sanjalačkim, kao da je potpuno sama na svetu. Njena stara haljina čiste bele boje je dovoljno široka da sakrije činjenicu da je trudna. Devičanska bela boja Edmine haljine je u suprotnosti sa crnom bojom haljine njene majke, koja je verovatno još uvek u žalosti zbog smrti svoje majke te godine.

Dve žene na slici su tako blizu, a njihova tela se preklapaju jedno sa drugim da ukazuju na nedostatak prostora. Haljina Bertine majke zauzima veliki deo donjeg ugla granice okvira slike. Jedan kraj stočića je jedva vidljiv na slici. Berta Morizo je takođe, prikazala kako stvari mogu izgledati drugačije kada svetlost prolazi kroz prozor.

U to vreme Berta Morizo je sumnjala da sliku Majka i sestra umetnice neće prihvatiti Pariski salon i ona je verovatno smatrala da prikazivanje trudne žene neće zadovoljiti žiri. Zabrinuta zbog slanja slike u Pariski salon, Berta Morizo je zatražila savet od svog prijatelja i budućeg devera Eduara Manea, koji ju je posetio kući poslednjeg dana za slanje slike. Prepiska Berte Morizo otkriva da je, umesto verbalne sugestije, Mane opsežno naslikao figuru Bertine majke. Maneova uglađena figura majke, u crnoj haljini, očigledno se razlikuje od Bertinog prikazivanja njene sestre Edme, cvetnog tapaciranja, kao i refleksija u ogledalu iznad njene glave. Berta Morizo je rekla svojoj majci da će "radije biti na dnu mora", nego da se ova slika pojavi na Pariskom salonu. Njeno protivljenje proizilazi iz "pomoći" Eduara Manea, lidera avangarde, čijih se saveta ona pridržavala.

Slika Majka i sestra umetnice, je bila izložena na Pariskom salonu 1870. godine, a verovatno je bila ponovo izlagana na Prvoj izložbi impresionista 1874. godine. Za razliku od Eduara Manea, Berta Morizo je prihvatila slikarstvo na otvorenom i spontanost impresionizma, učestvujući na svim, osim jedne od osam izložbi impresionista.

Pročitano 2542 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Oktobar 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berta Morizo - Majka i sestra umetnice