Odštampajte ovu stranicu
Subota, 12 Juli 2014 13:48

Teodor Žeriko - Konj u oluji Istaknut

Slika Konj u oluji francuskog slikara i litografa Teodora Žerikoa iz 1820-1821. godine je jedna u nizu slika konja koji je naslikao u to vreme. Mnoge od njih su bile studije za slike koje pokazuju Žerikoa na Pariskom salonu 1812. godine, kao "konjičkog oficira", što ukazuje na uticaj Pitera Pola Rubensa i Antoana Žana Groa, a neke od slika prikazuju potčinjenog konja. Na slici Konj u oluji prikazana je daleka oluja koja utiče na konja i dodaje notu drame. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Konj u oluji prikazan je konj koji stoji na ogoljenoj obali usred oluje, udaljen miljama od bilo kog ograđenog pašnjaka. Na neki način, scena na slici prati pravilan, formalni portret rase konja, koji je predstavljen u savršenoj pozi. To je model ukroćenog konja, ali je divlji konj prisutan u njemu. Konja je uplašila munja, koja ga drži u fiksnoj poziciji. Njegov zastoj je dramatičan. To je zamrzavanje, konj je ustuknuo, iznenadna odbrambena pozicija pooštrava njegovo telo, strah je vidljiv u njegovim očima. Njegov strah, ovaj osećaj naglog gubljenja slobode, uvodi u drugi deo scene. Snažna munja osvetljava telo konja, oblikujući ga u oštrom kontrastu svetlosti i nijansi, nasuprot disperzivnijih osvetljenja koja ga okružuju.

Slika Konj u oluji je nedvosmisleno usmerena na konja, koji je jasno definisan. Prvi plan slike i pozadina su više slobodno naslikani. Pozadina može da izgleda kao nešto manje, kao nešto iza, više kao okruženje, mesto na kojem konj izgleda kao da je ugrađen. Ovde je nebo ispunjeno oblacima punim udaraca, na kojima su tragovi munje. Tu je prisutan strah konja od munje, koji se oseća skoro na celoj slici. Na ovoj slici kao da nema izlaza od terora munje.

Pročitano 5519 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Maj 2019 10:58
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci