Artnit

Sreda, 09 Juli 2014 12:03

Gustav Kurbe - Mirno more Istaknut

Tokom boravka u malom gradu Etretatu na obali Normandije, u avgustu 1869. godine, Gustav Kurbe je naslikao pejzaž Mirno more na obali kanala Lamanša za vreme oseke. Spokojna kompozicija, u kojoj ogromno nebo smanjuje pejzaž do uske grupe mora i obale, jedan je od najpoznatijih morskih pejzaža Gustava Kurbea. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Mirno more prikazano je more, koje je manje za vreme oseke, a dva mala čamca su na obali. Ogromno nebo sa vazdušastim oblacima se diže iznad uskih grupa vode i peska. Nebo izdužuje horizont, naglašavajući dinamiku oblaka i prenoseći posmatrača na sunčanu plažu, gde se moglo kilometrima gledati u daljinu na mirno more.

Uz štafelaj postavljen na obali, Kurbe je uspeo da zabeleži svetlost i oblake koji se kreću nad mirnim morem. Rezultat je slika koja izaziva atmosfersku senzaciju umesto detaljnog posmatranja.

Na slici Mirno more Gustav Kurbe prikazuje pogled na mirne vode koje se vide sa obale u Truvilu. Sam prikaz je neobičan za njegove morske pejzaže iz tog perioda, koji dramatično dominiraju tokom pada talasa.

Pročitano 3586 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Septembar 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Mirno more