Artnit

Nedelja, 29 Juni 2014 13:41

Gustav Kajbot - Čovek kraj prozora Istaknut

Gustav Kajbot je često slikao modernu, ali jasnu čovekovu perspektivu. Ljudi na njegovim slikama su deo urbanog pejzaža, stalno razvijaju život. Čovek kraj prozora je njegova poznata slika, koja je prva izlagana na impresionističkoj izložbi 1876. godine. Svojim modernim pristupom, neopterećenim detaljima predmeta posmatranja, ova slika je predstava osnovnih odlika impresionizma. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Čovek kraj prozora kombinuje prikaz grada sa figurom posmatrača, tamnom siluetom verovatno inspirisanom scenama enterijera, koje je Gustav Kajbot takođe slikao u to vreme.

Na slici je prikazan Rene Kajbot, brat Gustava Kajbota, koji nosi neformalnu odeću, i stoji kraj prozora porodične kuće u Rue de Miromesnil u Parizu, i gleda na Boulevard de Malesherbes, veliku, kosu unakrsnu ulicu u pozadini. Čovek na slici očigledno nema šta da radi, izgleda usamljeno. Fotelja je okrenuta prema prozoru, prazan grad, nepomična kočija - sve govori o neradu, o izgubljenom vremenu. U telu i pokretu čoveka osećaju se sve prepreke, a samo su njegove oči slobodne. On drži ruke u džepove, posmatra kraj prozora život grada. Mala ženska figura na ulici je očigledno predmet njegovog pogleda. Samoća žene može da ukaže na njenu dostupnost, ali posmatrač oseća, da ako bi je doviknuo kroz prozor, ili čak istrčao na ulicu ona bi već otišla. Njegova želja može samo da se ispuni psihički, ali ne fizički. Ovaj neverovatan osećaj otuđenja, napuštanja, usamljenosti i generalno negativnih emocija je veoma jak elemenat slike i dolazi uglavnom iz francuske književnosti tog doba.

Zanimljiv elemenat na slici je gest čovekove figure ili pre njegov nepostojeći gest, jer posmatrač vidi ovog čoveka s leđa, tako da ne zna njegov izraz lica, a i ruke su mu sakrivene, i tako Gustav Kajbot ne daje nikakve informacije o njemu. Drugi elemenat ove slike je pokrenut iz tame prema svetlu, kroz prozor prema gradu. Prozor deluje i kao okvir ili razdelnik čoveka iz njegovog sveta.

Slika Čovek kraj prozora prikazuje jedan prolazan trenutak. Fokus na briljantnom eksterijeru svetlosti i njenom prodiranju u stan, odraz u prozoru, figura prikazana contre-jour, i uranjanje pogleda na ulicu ukazuju na dnevni red, ističući novine, kao i potragu za realizmom. Svetlo ulazi u sobu i deli svet na dve sfere boje. Unutar prostorije je tama i tamne boje, koje stvaraju osećaj tuge ili usamljenosti. Čovek u tamnom odelu gleda u svet svetlosti i sreće, dok je on sam okružen tamnim bojama. Napolju su boje svetle. Bela i svetlosiva boja pod vedrim nebom daju osećaj svetlosti i srećnog sveta. Likovi na ovoj slici ne daju život, iako su u svetovima u kojima žive.

Pročitano 5346 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Juni 2014 15:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kajbot - Čovek kraj prozora