Artnit

Ponedeljak, 26 Maj 2014 16:14

Džon Konstejbl - Studija oblaka Istaknut

Engleski slikar Džon Konstejbl, jedan od tvoraca modernog pejzaža u evropskom slikarstvu uneo je u slikarstvo poeziju atmosfere. Poznata je njegova serija studija oblaka iz 1821. i 1822. godine. Danas se slika iz ove serije, Studija oblaka nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Tokom leta 1821. i 1822. godine, dok je živeo u Hempstidu, Džon Konstejbl je postavljao svoj štafelaj na različitim mestima i slikao nebo i oblake. U početku, ove studije uključuju krošnje drveća ili delove zgrada, koje izgledaju kao da će vezati nebo i zemlju. Ubrzo, su međutim sve veze na slikama presečene. Konstejbl je naslikao prvu sliku čistih studija oblaka 13. septembra 1822. godine. Na pozadini slike piše: "Jedan sat. Blago vetru, na severozapadu, koji je postao buran popodne, za kojim je celu noć padala kiša."

U oktobru 1822. godine Džon Konstejbl je napisao da je naslikao oko 50 studija neba. Studije neba pokazuju neverovatno razumevanje strukture i pokreta oblaka, a većina daje utisak trodimenzionalnosti. Studije variraju u veličini. Studija oblaka iz 1822. godine je naslikana na većem formatu. Na njoj su prikazani oblaci, a Konstejbl je "zarobio" svetlost i njene efekte i prikazao prolazni sastav oblaka, koje su meteorolozi smatrali važnim za vremenske pojave.

Pročitano 5603 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Konstejbl - Studija oblaka