Artnit

Subota, 03 Maj 2014 15:51

Meri Kasat - Deca se igraju na plaži Istaknut

Američka slikarka Meri Kasat na svojim slikama često predstavlja malu decu, i dočarava duh dece i detinjstva. Na slici iz 1884. godine, Deca se igraju na plaži prikazuje individualno i jedinstveno decu i daje im više realne nego anđeoske crte. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

U fokusu slike Deca se igraju na plaži su dva mala deteta, koja se igraju u pesku. Njihove ruke su male, tela i lica debeljuškasta, nerazvijena. Izraz na licu jednog deteta, spušteni uglovi na dečjim glavama, i položaj ramena ukazuju na njihovu potpunu koncentraciju na igru. Deca kao da su u svojim fantastičnim svetovima, nesvesni okruženja.

U prvom planu slike je dete koje sedi, sa ispruženim nogama i lopaticom koju drži nespretno u maloj pesnici, a drugom debeljuškastom rukom drži obod kofice. Ono puni svoju koficu i potpuno je nesvesno pogleda posmatrača.

Interes Meri Kasat za kompoziciju i jak osećaj za formu ispoljava se jasno na slici Deca se igraju na plaži. Pažljivi potezi četkicom prate konture igračaka, nogu, ruku i glava dece, stvarajući čvrste oblasti tipične boje na njenim slikama nakon 1883. godine. Da bi se zadržao središnji fokus na decu, Meri Kasat tretira morsku pozadinu slobodnije, brodovi na okeanu kao da se tope u izmaglici prirodne svetlosti. Ona je naglasila i površinske forme ponavljajući tamne akcente na belim haljinama dece.

Pročitano 4014 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 07 Avgust 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Deca se igraju na plaži