Artnit

Četvrtak, 24 April 2014 16:06

Rene Magrit - Sin čoveka Istaknut

Sin čoveka je slika iz 1964. godine belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrita. Na njoj je prisutna eliminacija lica, veoma čest motiv u njegovom umetničkom stvaralaštvu. Slika Sin čoveka je poznata po neobičnoj upotrebi jabuke ispred glave čoveka. Ona je zaista nadrealistički prikaz samog umetnika, kao njegov najpoznatiji autoportret, mada mnogi koji vole slikarstvo zapravo nisu svesni toga i uživaju u njenoj misteriji. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Sin čoveka prikazan je čovek u kaputu sa polucilindrom koji stoji ispred niskog zida, iza koga je more i oblačno nebo. Čovekovo lice velikim delom zaklanja zelena jabuka koja lebdi, a njegove oči vire preko ivice jabuke. Leva ruka izgleda kao da se savija unazad do lakta.

Rene Magrit je naslikao dve verzije slike Sin čoveka, istog imena, i obe dočaravaju veliku zelenu jabuku. Ova slika ilustruje i mnoge teme pokrenute kroz umetničko stvaralaštvo Renea Magrita. Prva tema je jabuka, koju koristi na mnogim svojim slikama, a druga je postavljanje objekata zajedno u neobičnom kontekstu. Za razliku od drugih nadrealističkih umetnika, koji mešaju snove nalik na slike sa apstraktnim oblicima, njegove slike uključuju uobičajene likove, koji se nalaze u nadrealnim kontekstualnim situacijama.

Sin čoveka podseća na sliku Veliki rat, drugu Magritovu sliku koja sadrži sličan lik. Na slici Sin čoveka predočena je muška figura, dok je na slici Veliki rat, prikazana žena koja drži kišobran, a njeno lice pokriva cvet. Tu je i Čovek u polucilindru, slična slika gde je čovekovo lice zaklonjeno pticom, a ne jabukom.

O slici Sin čoveka Rene Magrit je rekao: "Lice je sakriveno delimično. Tako imate prividno lice, jabuku, koja skriva lice osobe. To je nešto što se dešava stalno. Sve što vidimo krije još jednu stvar, a mi uvek želimo da vidimo šta se krije u onome što vidimo. Postoji interesovanje za ono što je sakriveno, a koje nam ono vidljivo ne pokazuje. Ovo interesovanje može imati formu sasvim intenzivnog osećaja, neke vrste sukoba, moglo bi se reći, između vidljivog sakrivenog i vidljivog koje je prisutno."

Pročitano 9824 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Avgust 2019 10:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rene Magrit - Sin čoveka