Artnit

Sreda, 16 April 2014 10:19

Oskar Kokoška - Crveno jaje Istaknut

Oskar Kokoška austrijski ekspresionistički slikar, češkog porekla je neposredno pred upad nemačkih trupa u Prag 1938. godine emigrirao u London. Finansijska situacija mu je bila toliko očajna u Londonu da je bio primoran da uglavnom slika akvarele. On je završio veliki broj slika, među kojima je serija slika koje su bile antifašistički manifest i izražavale njegov bol zbog stradanja čovečanstva u Drugom svetskom ratu. Poznata slika iz ove serije je Crveno jaje, završena između 1940. i 1941. godine koja daje alegorijski prikaz osećanja Oskara Kokoške prema Minhenskom sporazumu. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Pragu.

Slika Crveno jaje je satira na Minhenski sporazum iz 1938. godine, kojim su Velika Britanija i Francuska, da bi umirile Hitlerove apetite i ratne namere, ustupile Nemačkoj deo savezničke Čehoslovačke, takozvanu Sudetsku oblast, naseljenu većinom Nemcima.

Na slici Crveno jaje su alegorijski prikazani svi ključni akteri ovog istorijskog događaja. Oko stola za večeru, prepoznatljive su figure i simboličke predstave svetskih lidera koji skreću pažnju sa tanjira na kojem je slomljeno krvavo crveno jaje. Najveći oblik na slici je masivna figura Benita Musolinija u desnom delu slike, koji je predstavljen sa velikom oteklom glavom. Adolf Hitler je prikazan u levom delu slike i nosi kapu nalik na šiljatu kapu klovna. Njegova usta kao da su širom otvorena u šoku, zbog onoga što se upravo desilo, u trenucima koji prethodi događaju - njihova obilna večera, pečena kokoška koja je iskočila iz tanjira. Na ovoj zabavi, kokoška, zajedno sa nožem u leđima je metafora za Čehoslovačku i njene izbeglice u izgnanstvu. Ona je leteće predjelo, ali je na svom mestu ostavila jadan ostatak sebe, slomljeno crveno jaje. Oko stola su lav koji simbolički predstavlja Veliku Britaniju i mačak koji simbolički predstavlja Francusku. Bolnoj sceni je dodat grad Prag koji gori u pozadini.

Pročitano 7893 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Avgust 2019 11:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Oskar Kokoška - Crveno jaje