Artnit

Četvrtak, 10 April 2014 16:41

Žan Mari Gustav Le Klezio - Nesreća Fride Kalo Istaknut

Fotografija osamnaestogodišnje Fride Kalo Fotografija osamnaestogodišnje Fride Kalo

Jedan strašan događaj promeniće ceo tok Fridinog života i zatvoriće je zauvek u usamljenost i prokletstvo bola iz kojih će joj jedini izlaz biti umetnost. Frida se sa Alehandrom 17. septembra 1925. (njoj je tada tek osamnaest godina), popela u jedan od novih autobusa koji su počeli brazdati prestonicom od centralnog trga u Sokalu do Kojoakana gde se nalazila njena kuća. Autobusi su postali omiljeni u narodu jer su bili brži nego tramvaji. Na uglu ulice Sinko de Majo i Kuautemotsin, ka trgu San Huan, tramvaj se sudario sa autobusom.

Frida je kasnije ispričala kako je doživela taj udes: "Čim smo se popeli u autobus, došlo je do sudara. Pre toga smo ušli u jedan drugi autobus, ali pošto sam izgubila suncobran, sišli smo da ga potražimo, pa smo onda ušli u ovaj autobus koji me je izdrobio u parčad. Nesreća se dogodila na uglu ulice, tačno ispred trga San Huan. Tramvaj se kretao lagano, ali je vozač našeg autobusa bio mlad i vrlo nestrpljiv. Tramvaj je, zaokrećući, pritisnuo autobus uza zid.

Bila sam tada razumna devojka ali bez iskustva, uprkos slobodi koju sam stekla. Možda zbog toga nisam shvatila u kakvom smo položaju, nisam vodila računa o vrsti rana koje sam zadobila. Prvo na šta sam pomislila bila je lepa šarena amajlija koju sam kupila tog dana i nosila je. Pokušala sam da je nađem, verujući da će udes biti bez teških posledica. Nije tačno da vodimo računa o šoku i nije tačno da svet plače. Ja nisam pustila ni suzu. Sudar me je bacio napred, a nešto me je preseklo kao što mač preseče bika. Neki prolaznik je video kako krv strašno lipti iz mene, odneo me je i stavio na bilijarski sto. Tu se onda Crveni krst zauzeo za mene. Tako sam izgubila devičanstvo. Oštećen mi je bubreg, nisam više mogla da mokrim, ali sam najviše patila zbog povređene kičme. Izgledalo je da niko nije uznemiren zbog toga. U to vreme nije postojao radio da prenese ovu vest. Zamolila sam ljude iz Crvenog krsta da pozovu moju porodicu. Matilda je saznala za nesreću iz novina i prva je došla da me vidi. Nije me napuštala tri meseca, danju i noću bila je pored mene. Moja se majka nije pojavljivala u toku čitavog meseca zbog šoka u kome je bila. Kad je moja sestra Adrijana čula vest, onesvestila se. A moj se otac tako rastužio da se razboleo i ja sam ga videla tek dvadeset dana kasnije."

Iz knjige Dijego i Frida

Pročitano 5947 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Januar 2020 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Mari Gustav Le Klezio - Nesreća Fride Kalo