Artnit

Nedelja, 23 Mart 2014 17:02

Pol Sinjak - Doručak Istaknut

Francuski slikar, predstavnik neoimpresionizma Pol Sinjak je slikao često svakodnevne scene iz života, kao što su pijace, svečanosti, kao i domaće scene sa običnim ljudima koji se bave uobičajenim aktivnostima. Na slici Doručak ili Trpezarija, kako se često zove, koja je završena 1887. godine, prikazuje svakodnevnu scenu obedovanja srednje klase. Slika se danas nalazi u muzeju Kroler-Miler u Oterlu.

Na slici Doručak su prikazane tri osobe u trpezariji - muškarac i žena, koji sede za stolom i služavka koja prilazi stolu. Vidljiva su i sva obeležja domaćinstva srednje klase. Trpezarija, zapravo pripada Sinjakovoj porodici, a na slici su prikazani njegova majka, deda i služavka. Likovi na slici su prilično kruti i kompozicija je lišena živosti i vedrine. Čini se da nema komunikacije između dede i majke. Oni sede za trpezarijskim stolom u ledenoj tišini.

Pol Sinjak je naslikao trpezariju, scenu sa prozorom u pozadini, koji daje dramatično svetlo stvarajući siluete i jake kontraste svetlosti i senke. Ovaj tip osvetljenja je povremeno koristio Edgar Dega, ali ne i ostali impresionisti, koji su izbegavali takve krajnosti kontrasta.

Na slici Doručak, svetlom koje dolazi sa prozora na zadnjem zidu osvetljava se trpezarija. Istovremeno ono stvara snažan osećaj forme i strukture u kompoziciji, zaleđenu svečanost koja može biti ironična kritika formalnog, ritualnog svakodnevnog života srednje klase.

Forma na slici je stvorena gradacijom nijansi bledih boja do punog zasićenja. Više osvetljene oblasti na slici su prikazane kao jedva zatamnjene ili žućkaste beline. Zatamnjene nijanse senki, bez dodavanja "prljave" crne ili zemljane boje, i zelena i plava boja se mešaju i vidljive su pored "čistijih" boja. Efekti odraza boje su predstavljeni dodatnim tačkama odgovarajućih nijansi. Pažljiva gradacija tonova boja, koji se primenjuju u malim tačkama daje krutu, skulptoralnu izveštačenost u kompoziciji, u kojoj dominiraju komplementarne boje, od narandžasto-žute do plavo-ljubičaste.

Pol Sinjak na slici Doručak prikazuje scenu "zamrznute" svečanosti, i to je možda bio njegov način da slikovito kritikuje strogo, natmureno obedovanje srednje klase. Slika je izložena prvi put u Pariskom salonu nezavisnih 1887. godine.

Pročitano 5013 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Oktobar 2020 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sinjak - Doručak