Artnit

Četvrtak, 20 Mart 2014 17:38

Klod Mone - Polja u proleće Istaknut

Jedna od glavnih tema francuskog impresionističkog slikara Kloda Monea bila su polja. Nakon preseljenja u Živerni, 1887. godine naslikao je jednu od svojih najznačajnijih slika, Polja u proleće. Ova slika je tipična impresionistička, u izuzetno strogoj organizaciji površina i paleti, i označava prekretnicu u Moneovom umetničkom opusu. Slika se danas nalazi u Državnoj galeriji u Štutgartu.

Oslobađajući sliku narativnih elemenata, u najvećem delu, Klod Mone fokusira pogled posmatrača na fenomen svog, sasvim revolucionarnog koncepta umetnosti. Raznolik razmak od poteza četkice daje ovim opisima polja veliku vitalnost i živu napetost.

Na slici Polja u proleće Mone prikazuje svoj omiljen motiv topole, koje su simbolički povezivane sa francuskim nasleđem i istorijom, i često postavljene duž seoskih puteva i na ulazima imanja. U prvom planu slike prikazane su tri topole, a jedna je malo dalje od nih. Niz topola je u pozadini. Polje je preplavljeno zelenom travom i cvećem. U pozadini se vide brda i široko nebo, naslikani u plavim nijansama, koji kao da se spajaju u celinu, i sa poljem.

U prirodnu scenu Mone unosi elegantnu gradsku, damu sa suncobranom i malog dečaka, koristeći svoju ženu Kamil i sina Žana, kao modele. Figura žene uvodi jednu elegičnu notu u sliku, dok svetle površine njene haljine igraju važnu ulogu u balansiranju kompozicije i pokazivanju međusobnih odnosa svetlosti i boje.

Kompozicija slike je oblikovana preplitanjem hiljada poteza čiste boje i prenosi utisak prolećnog pejzaža prelivenog svetlošću.

U vreme kada je Klod Mone naslikao Polja u proleće likovni kritičari su već cenili njegovu originalnost inovativnog tretmana tema prirode i isticali izuzetnu vrednost njegove umetnosti. Moneov poštovalac i kolega, umetnik, Pol Sinjak, pisao je na primer : "Ali ne , Mone, ti nisi prirodnjak. Stabla u prirodi nisu plava, ljudi nisu ljubičice, a Vaša je velika zasluga što ste slikali tačno onako kako ih vidite, iz ljubavi za lepe boje, a ne zbog toga kakve one zaista jesu."

Pročitano 6075 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 Juli 2019 10:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Polja u proleće