Odštampajte ovu stranicu
Petak, 14 Februar 2014 17:04

Rembrant van Rajn - Slon Istaknut

Rembrant van Rajn je crtao životinje koje je kasnije prikazivao na svojim slikama i gravirama. Studija slona, iz 1637. godine je skica koja se ne pojavljuje u bilo kom njegovom poznatom radu. Ovo nezavisno umetničko delo, jasno nacrtano iz stvarnosti, je posebno živo sa detaljima na koži slona i siluetama male gomile ljudi. Crtež se danas nalazi u muzeju Albertina u Beču.

U XVII veku se verovalo da slonovi imaju veoma visoke intelektualne sposobnosti. Prema Gaju Pliniju, rimskom piscu i naučniku slon je najbliži čoveku po inteligenciji, i slonovi mogu da razumeju govor, slede naređenja, i imaju osećaj vere i savesti. Plinije navodi da je slon čak naučio da piše reči grčkog pisma.

Slon na crtežu Rembranta van Rajna se zvao Hansken. Hansken je bila slonica, rođena u tadašnjoj britanskoj koloniji Cejlon (današnja Šri Lanka) i dovedena u Holandiju 1637. godine. Njeno ime je holandski deminutiv oblika malajalamske reči aana, što znači slon. Početkom XVII veka Hansken je postala poznata i obišla mnoge zemlje, prikazujući cirkuske trikove. Ona je mogla da maše zastavom, udara u bubanj, stoji na svojim prednjim nogama, izvlači novac iz džepova, stavi šešir na glavu, nosi kofu vode, pokupi novčiće sa zemlje. Bila je i u Firenci, gde ju je nacrtao umetnik Stefano dela Bela, koji je takođe nacrtao i posle njene smrti, 9. novembra 1655. godine. Hansken je proglašena i prvom životinjom, koja će se koristiti za definisanje azijske vrste slona - Elephas maximus.

Rembrant van Rajn je bio fasciniran anatomijom slonova, i nacrtao je više slonova. Slonicu Hansken video je u Amsterdamu 1637. godine i napravio je njene četiri skice u različitim pozama kredom.

Slonica je nacrtana na pozadini bež boje. Ova veličanstvena životinja je prikazana u svakom detalju, od njenog mišićavog trupa, do njenog paperjastog repa. Iako se debele linije pojavljuju grubo i neuredno, one stvaraju trodimenzionalni osećaj pošto se čini da bore i izgled kože oživljavaju slonicu. Iza i desno od slonice su obrisi tri figure, možda porodice sa detetom.

Crtež, u crnoj kredi i ugljenu, pokazuje jasno majstorstvo forme i tehnike. Rembrant je koristio crnu kredu u slomljenim kratkim potezima da prenese teksturu grube naborane kože slonice, na uvu i čupavom i kudravom trupu. U najmračnijim senkama uva i vrata koristi ugljen, neobičnu tehniku za umetnika, da ojača njihovu dubinu. Trup slonice i porodica imaju širi obris na crtežu.

Rembrant van Rajn je na crtežu Slon prikazao vrstu azijskog slona. Njegov životni crtež pokazuje povezanost umetnosti i nauke.

Pročitano 3119 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Februar 2014 16:02
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci