Artnit

Četvrtak, 06 Februar 2014 17:17

Žorž Sera - Ajfelov toranj Istaknut

Francuski slikar Žorž Sera je u leto 1889. godine naslikao svoju poznatu sliku Ajfelov toranj u poentilističkoj tehnici. Ona prikazuje nedovršen Ajfelov toranj, pre nego što je predstavljen na Svetskoj izložbi 1889. godine u Parizu. Danas se ova slika nalazi u Muzeju lepih umetnosti u San Francisku.

Slika Ajfelov toranj je naglasila tri glavne tačke: stil, veličinu i temu. Ovo nije slika istorijskih ličnosti, niti prikazuje mitološke likove, heroje ili aristokrate. Umesto toga, slika predstavlja simbol XIX veka - Ajfelov toranj, inovaciju koja sažima novu fascinaciju tehnologijom i napretkom. Ajfelov toranj je prikazan iz "niskog ugla", i stvara se utisak da je posmatrač ravnopravan i da je deo njega.

Posmatrana sa leve strane izgleda kao da je slika Ajfelov toranj u samo nekoliko boja, pre svega zelenoj i žutoj, a zapravo je pretežno u plavoj, crvenoj i žutoj boji. Sjajni poentilistički efekti isijavanja dobijeni su mešanjem osnovnih boja u vidu izdvojenih tačaka ili kratkih poteza četkicom direktno na slikarsko platno.

Slika Ajfelov toranj je izuzetna i zbog svoje veličine, 24 × 15 santimetara. Naime, u XVIII veku je bilo nezamislivo da se naslika tako mala slika, jer su slike dostizale veličinu dimenzija sobe, da bi se istakla njihova raskoš. Veličina slike Ajfelov toranj, međutim kreira mnogo ličniju vezu između posmatrača i slike. Čini se kao da je Žorž Sera naslikao razglednicu Ajfelovog tornja, jedan suvenir za Svetsku izložbu u Parizu.

Pročitano 6316 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2019 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Sera - Ajfelov toranj