Artnit

Četvrtak, 26 Decembar 2013 17:20

Đorđo de Kiriko - Crvena kula Istaknut

Italijanski slikar Đorđo de Kiriko, začetnik metafizičkog slikarstva i pionir nadrealizma u svojim delima često spaja svet imaginacije sa konstruktivnim oblicima realnog sveta. Njegova zagonetna dela nastala od 1911. do 1917. godine postaće krucijalna inspiracija za nadrealističke slikare. Sliku Crvena kula iz 1913. godine karakterišu teme i motivi iz tog perioda njegovog umetničkog stvaralaštva - ogoljene arhitekture u nerealističnoj perspektivi, uronjene u tajanstvenu atmosferu, bez ljudskih likova. Slika se danas nalazi u Peggy Guggenheim Foundation u Veneciji.

U prvom planu slike Crvena kula je jedna od tipičnih pustih, urbanih scena za Kirika, gde nema ljudi koji se smeju, šetaju ili posećuju prodavnice. Dubinu na slici stvara korišćenjem oštrih linija zidova koji daju osećaj perspektive.

Na slici Crvena kula Kiriko stvara sanjivu atmosferu kompozicije iracionalnom perspektivom, nedostatkom jedinstvenog izvora svetlosti, produženim senkama i nadrealističkim fokusom na objektima. Italijanski trgovi, omeđeni arkadama ili klasičnim fasadama transformisani su u zloslutno tihu i praznu nevidljivu dramu.

Kiriko stvara nostalgična ili melanholična raspoloženja koja kao da izviru iz nekog nerealnog sna. Crvena kula u centru slike odaje misteriozne vibracije, duge tamne senke stvaraju nelagodan osećaj i odsustvo bilo čega, ali arhitektura stvara osećaj da nešto može da se desi. Tamno nebo odaje utisak da oluja dolazi, a sa njom se može desiti i nešto drugo. Duge senke govore da je dan skoro završen i da dolazi noć ili dan upravo počinje. To bi moglo da predstavlja završetak nečega relativno udobnog i početak nečega nepoznatog.

U centru slike je impozantna crvena kula. Tragovi skrivenog ljudskog prisustva se pojavljuju u neobičnom prostranstvu slike. Jedan je delimično skriven konjički spomenik, često identifikovan kao statua Karla Alberta koju je uradio Karlo Maročeti iz 1861. godine u Torinu, koji se takođe pojavljuje u pozadini slike Kirika, Odlazak pesnika iz 1914. godine. Pored toga u prvom planu levo, kao da su jedva skrivene dve figure (ili statue), od kojih jedna liči na mitološkog junaka švajcarskog slikara iz XIX veka Arnolda Boklina.

Slika pokazuje razdvojenost u vremenu koje stvara osećaj melanholije, nostalgije i nelagodnosti u isto vreme. Ona govori jezikom snova, postavlja živopisne i nemoguće karte kao na stolu nekog neobičnog vidovnjaka. Odsečena statua na desnoj strani ima opšti oblik vojne figure. To bi mogao biti heroj koji je pokazao hrabrost u borbi, ili tiranin koji je vladao u prošlosti, ili nešto sasvim drugo. Jedna stvar koja se oseća sigurno da je ova figura postojala u nemirno i dramatično vreme, a vremenom je izbledela.

Slika Crvena kula odiše tajanstvenošću. Ona nosi u sebi uznemirujuće i magično u umetnosti Đorđa de Kirika, ali i XX veka. Kontrasti sumornih boja i ilustrativni stil, koji je primetan na slici kasnije će usvojiti nadrealistički slikari.

Pročitano 7470 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đorđo de Kiriko - Crvena kula