Artnit

Utorak, 24 Decembar 2013 18:08

Amadeo Modiljani - Služavka Istaknut

Amadeo Modiljani je jedan od najmodernijih slikara portreta u ranom XX veku. Na svojim slikama prikazuje žene koje su prepoznatljive po dugom ovalnom licu, izduženom vratu, gracioznim linijama tela i bezizražajnim očima. Na slici Služavka ili Mlada sobarica, kako se originalno naziva na francuskom jeziku iz 1918. godine vidljiv je njegov osoben stil i kompozicija. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Služavka prikazuje mladu ženu koja stoji u donekle nezgodnom položaju nasuprot plavičasto-sivog zida. Naslov slike ukazuje na ženu kao služavku, a sve u kompoziciji slike podvlači tu ulogu. Služavka nosi tradicionalnu tamnu haljinu sa belom kragnom, obične cipele, a njena kosa je jednostavno vezana. Ona stoji mirno u uglu, kao da ne želi da bude na putu. Njene crte lica su izdužene, glava je blago pognuta, a ruke savijene ispred nje, kao da čeka strpljivo na uputstva.

Oči služavke kao da ukazuju na pogled koji proganja. Njene oči su kao rupe koje zjape na dugom, uskom licu. One su bezizražajne, oduzimaju bilo kakvu ličnost koju je ona možda imala. Neki kritičari su smatrali da njene oči označavaju prazninu umetnika, dok drugi da predstavljaju izgubljenu nevinost. Ipak, mnogi veruju da, ako su oči prozori duše, njene namerno sprečavaju posmatrača da je vide u njoj, kako bi je upoznali bolje. Posebno intrigantna, jeste činjenica da, čak i sa nedostatkom zenica, posmatrač može da oseti direktan negativan pogled služavke.

Uprkos svom socijalnom statusu, međutim, postoji izvesno dostojanstvo u mladoj ženi, koje Modiljani postiže upotrebom boje i linije da objedini kompoziciju. Krive linije i ovalni oblici koji se ponavljaju stvaraju blagi ritam koji daje figuri određenu mekoću i gracioznost. Nežno oblikovane linije koje ističu konturu figure naspram pozadinskih planova daju slici elegantnu auru. Boje su suptilno ekspresivne - plavi i sivi akcenat bele kragne, crveni pod, i zlatni sjaj služavkine kože.

Lik mlade žene na slici Služavka optočen elegantnim i manirizovanim crtežom nosi u sebi i čežnju, i tugu i setu nad zagonetkom života. Iako je Amadeo Modiljani naglasio njeno submisivno držanje, ipak je postigao da njen stav smelo odražava dostojanstvo i unutrašnju snagu.

Pročitano 4278 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Juli 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Amadeo Modiljani - Služavka