Artnit

Subota, 21 Decembar 2013 18:28

Albert Direr - Ruke koje se mole Istaknut

Ruke koje se mole ili Ruke u molitvi je crtež-studija nemačkog slikara Alberta Direra. Poznata je i pod nazivom Studija ruku apostola. Ruke koje se mole su bile jedna od 18 studija za Helerov oltar iz 1509. godine i prvi put je izložena 1871. godine u Beču, gde se danas nalazi u muzeju Albertina.

Crtež Ruke koje se mole je skica za ruke apostola koja je trebalo da bude u centru oltarskog triptiha koji je od Alberta Direra naručio Jakov Heler za Dominikansku crkvu u Frankfurtu. Originalni rad je uništen u požaru 1729. godine, a sličnu kopiju slika oltarskog truptiha, koja se danas nalazi u Istorijskom muzeju u Frankfurtu uradio je Jobst Harrich.

Crtež je rađen crno-belom tehnikom na prepariranom papiru plave boje. Prikazane su muške ruke spojene u molitvi, zajedno sa rukavima košulje. Ruke su tanke, sa dugim prstima i dobro negovanim noktima, bez žuljeva od manuelnog rada. Podlaktice su elegantno odevene, sa rukavima izrađenih od skupocenih materijala, očigledno je to odeća bogate osobe. Tetive i vene na rukama su detaljno prikazane. Ove ruke kao da su uperene prema nebu.

Crtež Ruke koje se mole Alberta Direra je bio predmet mnogih tumačenja i spekulacija o namerama umetnika i rukama koje su naslikane. Iako postoje mnoge priče da je Direr koristio ruke svog brata kao model za ruke, mnogo je verovatnije da ih je radio po uzoru na svoje. Iste ruke mogu se videti na nekim njegovim delima. Popularnost ovog crteža je impresivna i danas, zbog svojih verskih konotacija i umetničke lepote.

Pročitano 6008 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Juli 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Albert Direr - Ruke koje se mole