Artnit

Nedelja, 08 Decembar 2013 17:51

Edgar Dega - Pevačica u kafeu Istaknut

Kao impresionista, francuski slikar Edgar Dega je pokušao da prikaže prolazne trenutke u savremenom životu, a posebno scene u pozorištima i kafeima osvetljene veštačkim svetlom, koje je koristio da naglasi konture svojih figura. Poznata slika sa ovom temom je Pevačica u kafeu iz 1879. godine, koja se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Zadivljenost impresionista temama iz savremenog života je često bila usmerena na ondašnji gradski svet dokolice i zabave. Tadašnji Pariz bio je grad prepunih kafea i restorana, sa terasama koje su izlazile na tek proširene pločnike. Život u kafeima, uključujući i pojavu koncert-kafea, na kojima su nastupali popularni izvođači, poslužio je kao inspiracija Edgaru Dega, kao i mnogim impresionistima tog doba.

Na slici Pevačica u kafeu prikazana je u prvom planu pevačica koja peva u koncert-kafeu na otvorenom. Samo rešetkasta ograda u pozadini ukazuje da pevačica nastupa u kafeu. Dramatičan prikaz pevačice u prvom planu, koji se nije mogao izvesti sa nekog mesta u publici, i koji izdvaja figuru iz njenog okruženja, je redak u radu Edgara Dega. Dok su imresionisti bili zadivljeni prirodnim osvetljenjem, Dega je bio oduševljen utiscima veštačkog osvetljenja. I na ovoj slici se stiče utisak da je pevačica u kafeu osvetljena odozdo lampama sa pozornice, koje obasjavaju samo donju polovinu njenog lica, a sve ostalo je u senci. Njena glava je zabačena unazad, usta širom otvorena, a ruka u crnoj rukavici izbačena napred.

Nije bilo neobično za Edgara Dega da ponovi jednu temu mnogo puta, varirajući kompoziciju ili postupak. Tako je napravio nekoliko verzija slike Pevačica u kafeu, uključujući i jedan pastel koji je prikazan na Četvrtoj izložbi impresionista.

Pročitano 3720 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 Juli 2019 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Pevačica u kafeu