Artnit

Petak, 06 Decembar 2013 17:22

Vasilij Kandinski - Crna i violet Istaknut

Ruski slikar, grafičar i teoretičar umetnosti Vasilij Kandinski, koji je živeo u Francuskoj, smatra se začetnikom čiste apstraktne umetnosti. Sliku Crna i violet, koju je naslikao 1923. godine mnogi smatraju jednom od njegovih najboljih slika. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Crna i violet je nastala pod uticajem Pola Sezana, Anrija Matisa i bogatih, blistavih boja fovista. Crna i violet je apstraktni rad koji je poznat po svojoj kompoziciji i detaljnim bogatim bojama. Ova slika kombinuje strastvene poteze iz severne ruske narodne umetnosti sa smelošću, skoro duhovnoj preciznosti boja i oblika.

U fokusu slike su uzbudljivi kontrastni geometrijski oblici. Geometrijski oblici se jedinstveno koriste za stvaranje izgleda beskrajnih oblika, koji kao da se nastavljaju sve dublje i dublje. Kandinski je razvio sistem zasnovan na grafičkim i hromatskim elementima - rešetkama, izlomljenim linijama, krugovima, zakrivljenim linijama i trakama. Kontrastni geometrijski oblici i pozadina u zemljanim tonovima daju slici veoma moderan izgled.

Slika Crna i violet je primer duboke dubine i moćne snage posvećenosti Vasilija Kandinskog unutrašnjoj lepoti. Ova izuzetna slika je dokaz njegovog "sirovog" i "disciplinovanog" talenta.

Pročitano 3394 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Juli 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - Crna i violet