Artnit

Ponedeljak, 02 Decembar 2013 18:52

Vinsent van Gog - Krovovi Pariza Istaknut

Na svojim ranijim slikama Vinsent van Gog koristi tamnije boje, što je primetno i na njegovoj slici Krovovi Pariza, koju je naslikao u kasno leto 1886. godine u Parizu. Ovaj pogled sa Monmartra jedan je od nekoliko slika i crteža koje je uradio gledajući Pariz odozgo. Slika se danas nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Vinsent van Gog na slici Krovovi Pariza prikazuje jednu potpuno novu temu. Slika predstavlja prirodnu sintezu onoga što je sam naučio i onoga što je prihvatio u Parizu. Na slikanje je verovatno najviše uticao umetnik pejzažista Kamil Koro i njegova fina procena tonaliteta motiva.

Na slici su daljina i srednja udaljenost dočarane lakim potezima četkice, sa malo kontrasta u tonalitetu i sa tragovima mrko-crvenog u sivo-plavom. Prednji plan slike je mnogo oštrije naslikan u odnosu na ostatak slike. Snažno su naglašene krošnje drveća i dimnjaci.

Nebo zauzima veliki deo slike. Sa malim tragovima mrko-crvenog u sivo-plavom naslikano je veoma smelo, ali ne u duhu ekspresionizma. Ono nije ni posebno impresionističko.

U sredini slike je prikazan grad sa mnoštvom krovova zgrada i kuća. Grad deluje kao da nad njim lebdi laka izmaglica dima od uglja, iz koje izranjaju Panteon na sredini i katedrala Notr Dam.

Slika Krovovi Pariza Vinsenta van Goga prikazuje ambijent i atmosferu Pariza na jedan osoben način. Istovremeno slika je i jedan neuobičajeni pokušaj da se prikažu razni stepeni vidljivosti.

Pročitano 3594 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Juli 2019 10:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Krovovi Pariza