Artnit

Četvrtak, 03 Oktobar 2013 18:46

Guzmanija - plameni štit Istaknut

Guzmanija ili plameni štit, kako se često zove zbog svojih jarkih boja je veoma zanimljiva sobna biljka. Njeni listovi, baktreje živih boja unose vedrinu i osvetljavaju svaki prostor. Posađena u saksiji ili na komadu drveta postaje neobičan detalj u enterijeru doma.

Guzmanija pripada rodu bromelija. Potiče iz Srednje i Južne Amerike i najčešće se nalazi u andskim kišnim šumama sve do 3500 m nadmorske visine. Guzmanija je epifitna biljka i u prirodi raste na drugoj biljci, najčešće pričvršćena za grane drveta, i hrani se organskim otpadom koji se skuplja u duplji ili šupljini drveta.

Rod guzmanija je dobio ime po Anastasiju Guzmanu, španskom hemičaru i botaničaru iz XIX veka. U rod guzmanija spada oko 120 vrsta uglavnom epifitskih trajnozelenih biljaka koje nemaju stabljiku. Većina vrsta je visoka od 30 do 38 cm, uključujući i cvetni klas, dok u prečniku ima oko 25 cm.

Listovi guzmanije su zeleni, kožasti, izduženi, dužine od 40 do 70 cm i rastu u tipičnoj rozeti oko čašice koja drži vodu.

Guzmanija cveta samo jednom iz jednog lisnog levka, ali ako se pravilno neguje cvet može da traje i godinu dana. Bele ili žute neupadljive cvetove okružuju listovi, baktreje živih boja formirajući čudesnu cvast. Zavisno od vrste baktreje mogu da budu crvene, narandžaste, žute ili ljubičaste boje.

U saksiju sa guzmanijom mogu da se stave dekorativni kamenčići. Može se posaditi i u neko udubljenje od starog panja, ili na komad drveta koji ima rupu. Tu izgleda sasvim prirodno, kao da je njegov deo.

Guzmanija je idealan poklon koji će trajati duže nego rezano cveće.

Pročitano 10076 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 01 Juli 2019 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Guzmanija - plameni štit