Artnit

Subota, 28 Septembar 2013 19:01

Bromelija - egzotična biljka Istaknut

Bromelija je omiljena egzotična sobna biljka i savršeno se uklapa u savremene enterijere. Noću ispušta veće količine kiseonika koje omogućavaju bolji san tako da može da postane lep egzotičan detalj i u spavaćim sobama.

Prirodno stanište bromelija su tropska i suptropska područja Severne i Južne Amerike. Većina pripada epifitskim vrstama koje rastu na drveću, a ostatak čine terestričke vrste koje rastu na tlu, u podnožju drveća. Korenje epitifa je slabo razvijeno, neke ga vrste gotovo i nemaju, a služi im i za prihvatanje za drvo na kojem žive.

Bromelija je dobila ime po Olansu Bromelu, švedskom botaničaru iz XVIII veka. Prva vrsta iz porodice bromelija koja je uvezena u Evropu bio je ananas, krajem XVII veka, zbog dobijanja jestivih plodova. Prvi plod jedne bromelije - ananasa pojeo je Španski kralj Ferdinand, što je zabeležio hroničar koji je verujući svom kralju označio ananas kao najukusnije voće. Od XVIII veka bromelije postaju poznate kao ukrasne biljke. Veća potražnja počinje tek u XX veku kada su izgrađeni prvi staklenici sa veštačkim zagrevanjem.

Danas se razlikuje preko 2000 vrsta bromelija. U njihovom prirodnom okruženju najviše ima crvenih i ružičastih vrsta, a tek se kasnije otkrilo da ima belih, narandžastih, ljubičastih ili dvobojnih varijanti. Njihov oblik varira od izduženih i gracioznih, srebrnkastih vlakana do masivnih cvetnih stabljika sa cevastim cvetovima iznad rozete od povijenih bodljikavih listova.

Listovi bromelije su često debeli, kožnati upadljivo obojeni ili prošarani. Povijeni listovi stvaraju lisnu rozetu. Sredina rozete je najčešće levkastog oblika i u nju biljka sprema vodu i hranljive materije, pa se nazivaju još i "biljke cisterne".

Cvetovi bromelije se pojavljuju u sredini rozete i često su sitni i neugledni, ali raznovrsnih boja. Najlepši ukras bromelije nisu cvetovi već pricvetni listovi - brakteje jarkih boja koji okružuju cvetove formirajući čudesnu cvast.

Bromelije se gaje u manjim saksijama, jer koren služi u prvom redu za učvršćenje. Kao sobne biljke često se gaje na kori drveta, mahovini, plutu, bambusovoj trski.

Pročitano 5069 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Juni 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bromelija - egzotična biljka