Artnit

Petak, 26 Juli 2013 20:27

Bidens - dvozub Istaknut

Bidens ili dvozub, kako se u narodu još zove, prisutan je tek u novije vreme kao ukrasna biljka u eksterijeru doma. Zanimljiv je zbog bogatog zelenog lišća i zvezdastih cvetova. Gaji se kao jednogodišnja biljka, iako je zapravo višegodišnja baštenska biljka. Lako se gaji i veoma je otporan na vremenske uslove. Pogodan je, čak i za terase i balkone koji nisu zaštićeni od vetra.

Bidens je uspravnog i proširenog rasta sa jednostavnim ili perastim svežezelenim listovima na tankoj razgranatoj stabljici. Listovi su sitni, ali vrlo brojni. Raste od 20 do 30 cm u visinu, i 30 do 60 cm u širinu.

Bidens cveta od sredine proleća do kasne jeseni skoro bez prestanka i vrlo bogato. Cvetovi su zvezdastog oblika u jarkožutoj i zlatnoj boji, mada postoje i varijeteti sa žuto-belim, žuto-narandžastim ili čisto belim cvetnim laticama.

Idealno mesto za bidens je sunčano ili polusunčano, jer dobro podnosi sunce i voli svetlost. Uspeva dobro na južnim balkonima i terasama.

Bidens je veoma otporan na vrućinu, vetar i kišu. Zato dobro uspeva i na visokim terasama i balkonima koji nisu zaštićeni od loših vremenskih uslova.

Bidens treba zalivati redovno, ali ne treba da bude potpuno u vodi, da ne bi istrunuo koren. Potrebna vlažnost se može postići dobrom drenažom u žardinjeri ili saksiji. Kada je sunčano i toplo zaliva se svaki dan, i to obilno. Sušenje supstrata može da izazove privremeni prestanak cvetanja.

Pošto bidens raste brzo treba mu dosta hranljivih materija. Preporučuje se jedna do dve prihrane nedeljno tekućim đubrivom za cvetnice.

Bidensu odgovara bogata zemlja i dobra drenaža, a najviše mu prija peskovita ilovača.

Bidens se razmnožava semenom koje se seje pred ili u rano proleće. Može se razmnožavati i korenovim rezancima u proleće ili jesen, ili deljenjem u proleće kada počne da raste.

U aprilu i maju se nabavljaju nove sadnice bidensa. Za sađenje na otvorenom, u vrtu treba pripremiti plitke, šire rupe, a dobro je posuti ih kompostom i drugim organskim materijama. Razmak između sadnica treba da bude tridesetak santimetara. Sadnice treba da se zaliju, a zemlja malčira da bi zadržala vlažnost na suncu. Zemlja treba da bude i dobro drenirana. Sadnice se zalivaju ujutru, ali se ne preteruje sa zalivanjem da ne bi došlo do truljenja korena.

Bidens se sadi u leje, vrtne gredice ili bašte sa kamenjem. Može da se sadi samostalno ili u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim ili višegodišnjim cvetnicama. Zanimljivo izgleda kada je posađen u podnožju cvetnih stablašica, poput ruža. Može da bude i zanimljiv cvetni ukras ograda sa drugim puzavicama.

Bidens se sadi u veće saksije, viseće posude, viseće korpe ili žardinjere i sandučiće na terase, balkone ili prozore. Ako preraste prostor u kojem je zasađen može da se podreže. Izgubiće se nešto cvetova, ali vrlo brzo će procvetati novi.

Bidens veoma brzo raste i za kratko vreme će se proširiti u svom raspoloživom prostoru. On može da zaguši biljke sa kojima je posađen u istoj posudi, i zato treba pažljivo birati biljke koje će se zasaditi uz njega. Može da se sadi sa bujnim biljkama, kao što su muškatle i petunije. Zanimljive kombinacije boja se stvaraju, ako se posadi sa verbenom, puzavim begonijama, surfinijom. Razmak između biljaka pri sađenju treba da bude tridesetak santimetara.

Uvenule i oštećene listove treba redovno uklanjati i skidati precvetale cvetove.

Bidens može da se sačuva i za narednu godinu, ako se unese u kuću pre mrazeva i stavi na svetlo mesto gde temperatura nije ispod 8 stepeni. Pre unošenja izbojci se skrate na 20-25 cm. Biljka koja prezimi, naredne sezone neće više tako bujno da cveta.

Pročitano 8834 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Decembar 2018 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bidens - dvozub