Artnit

Sreda, 17 Juli 2013 20:27

Salvija - ukrasna žalfija Istaknut

Salvija, ili ukrasna žalfija kako se često naziva, je popularna dekorativna baštenska biljka. Svojim žarkim intenzivnim bojama, najčešće crvene boje osvežava vrtove, terase, balkone i leti za vreme najvećih vrućina. Ova biljka se veoma lako gaji.

Stablo salvije je četvorougaono, uspravno, gusto razgranato, visine od 20 do 60 santimetara. Listovi su glatki, jajasti, naspramni, pri obodu nazubljeni, svetlozelene boje. Cvetovi su brojni, cevasti, u klasastim cvastima, a otvaraju se od osnove ka vrhu cvasti, od maja do prvih mrazeva. Cvetovi su dvobojni ili jednobojni, u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste i bele boje. Iako nemaju poseban miris, rado ih posećuju skoro sve vrste leptira.

Salviji odgovaraju sunčana i polusunčana mesta, ali na mestima koja su potpuno osunčana najbolje cveta. Odgovara joj bogato humusno, dobro drenirano zemljište mada podnosi i siromašnije zemljište.

Pošto ima snažan i dubok korenov sistem salvija lako podnosi letnje vrućine. Ali, to ne znači da je treba dugo ostavljati bez vode. Ukoliko se dovoljno ne zaliva u ranim fazama razvoja, koren će ostati mali. Odgovara joj umereno zalivanje jednom nedeljno.

Salvija se razmnožava semenom, retko reznicama.

Visoke sorte salvije se sade u grupama ili samostalno: u leje, gredice, kamenjare u vrtu. Sade se na zemljištu koje nije mnogo vlažno, jer može doći do truljenja korena. Na m² sadi se 6 do 9 biljaka, na razmaku od 20 do 25 santimetara. Zbog bržeg zakorenjivanja dobro je da se u zemljište umeša treset. Ako se seje seme, mlade biljke niču za 4 do 5 dana.

Niže vrste salvije se sade u velike saksije, žardinjere, sandučiće na balkonima, terasama, prozorskim daskama.

U vrtnim gredicama ili posudama su zanimljive kombinacije salvije sa biljkama kontrastnih boja, na primer sa belim cvećem ili srebrnim listovima. Često se sadi sa biljkama koje vole sunce, kao što je verbena, ali se može saditi i sa kadifom i sa belim alisumom. Zanimljiva je i u kombinaciji sa ukrasnim travama.

Da bi više cvetala salviju treba s vremena na vreme đubriti. U toku proleća treba da dobija veće količine vodorastvorljivog đubriva za cvetajuće biljke, a leti se đubrivo smanjuje za polovinu.

Precvetale cvetove salvije treba redovno uklanjati, da biljka ne bi trošila energiju na seme. Vrhove izdanaka takođe, treba redovno uklanjati da bi biljka imala lepu žbunastu formu.

Pročitano 25436 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 Maj 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Salvija - ukrasna žalfija