Artnit

Sreda, 26 Juni 2013 20:16

Noćna frajla - ljubičina Istaknut

Noćna frajla potiče sa Mediterana. Zbog cvetova koji su danju zatvoreni, a otvoreni tokom cele noći dobila je ime - noćna frajla. Zovu je i ljubičina zbog opojnog mirisa cvetova koji podseća na miris ljubičice. Obilnim cvetanjem, prijatnim mirisima i bojama ukras je terasa, balkona, prozora ili vrta. Ova baštenska biljka je odličan izbor za sve ljubitelje cveća, jer je prilično otporna na razne uslove, i ne traži posebnu negu.

Stablo noćne frajle je nežno, tanko i razgranato, i može da naraste do 50 santimetara. Ima grmolik oblik. Listovi su nežni, duguljasti, sivo-zeleni.

Krajem proleća i početkom leta noćna frajla cveta. Cvetovi su sitni - u ružičastoj, beloj, žutoj i ljubičastoj boji. Danju se zatvaraju, a noću otvaraju, i mirišu opojnim slatkastim mirisom.

Noćnoj frajli odgovaraju svetla i polusenovita mesta. Najbolje cveta na punom suncu, ali opstaje i u laganoj hladovini.

U periodu vrućih letnjih dana noćna frajla se umereno zaliva.

Noćnoj frajli odgovara zemlja obična, vrtna. Najbolje je humusno, dobro propusno zemljište, bogato krečnjakom ili glinom.

Noćna frajla se seje na otvorenom svetlom mestu, na razdaljini od tridesetak santimetara. U pripremljeno udubljenje se stave dve do tri semenke, lagano utisne, a potom zalije. Najlepši vizuelni efekat u vrtu se stvara, ako se zaseje čitava leja ili gusta ivica uz stazu. Uspešno se sama zasejava.

Noćna frajla može da se seje u saksije, žardinjere ili sandučiće i dobro uspeva, iako ipak više voli da raste na otvorenom mestu. Postaje lep ukras kao rezani cvet u enterijeru doma.

Za gušći grm, noćne frajle treba skraćivati vrhove, dok još rastu.

Noćna frajla ne voli presađivanje, ali joj prija prihranjivanje, jednom mesečno.

Pročitano 14533 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Noćna frajla - ljubičina