Artnit

Sreda, 19 Juni 2013 21:34

Verbena - sporiš Istaknut

Stari narodi su verbenu smatrali čarobnom i svetom biljkom. Verbena, ili sporiš kako je još zovu, danas je jedna od najlepših cvetnica. Sitni, brojni cvetovi u raznovrsnim bojama ukrašavaju vrtove, terase, balkone, prozore od proleća, sve do prvih mrazeva. Nije zahtevna za gajenje i dobar je izbor za sve ljubitelje biljaka.

Verbena je bila sveta biljka kod Kelta, Rimljana i Egipćana, i pripisivana su joj i magična i lekovita svojstva. Rimljani su nazivali verbenom venčić od biljaka koji je korišćen u ritualne svrhe. Mešavinom vode i verbene prskalo se mesto na kome će se obavljati obred. Korišćena je i u ličnom ritualu pročišćenja, kao kupka ili kao čaj.

Cvet verbene ima kišobranast oblik i sastoji se od malih cvetića koji mogu da budu jednobojni ili dvobojni. Najčešće boje cvetova su bela, žuta, ružičasta, crvena, ljubičasta, plava. Zeleni tvrđi duguljasti listovi su po ivicama nazubljeni i prekriveni sitnim dlačicama.

Postoje varijeteti verbene koji rastu uspravno, više grmoliko, i viseći koji naprave slap cvetova.

Grmolika verbena se sadi u vrt, gredice, cvetne kamenjare, na razmaku od 20 do 25 cm. Poraste oko 30 cm visine.

Puzave verbene se koriste najviše kao saksijsko cveće. Sade se u saksije, viseće korpe, žardinjere ili sandučiće u kojima mogu da padaju, ili u zemljište gde se šire i stvaraju cvetni tepih.

Koren verbene mora da bude zdrav, odnosno snežnobele boje, i ne previše umotan na dnu saksije. Sadi se jedna do dve biljke u saksiju veličine 19 do 21 cm ili tri biljke na m² u žardinjeri.

Verbeni odgovara polusenovito mesto. Dobro podnosi sušu, a pojedini varijeteti i celodnevno osunčano mesto, kao i vetrovito mesto.

Verbena se redovno zaliva samo po sađenju, dok se biljka ne primi, a kada počne da raste, ne treba preterivati sa zalivanjem. Zaliva se kada je vrlo suva, vodom koja je odstajala, ili u ranim jutarnjim časovima, ili kada Sunce zađe. Voda ne treba da ostaje u podmetaču.

Mladim biljkama treba obavezno otkinuti vrh stabljike kada izraste dva do tri para listova da bi se podstakao grmolik i razgranati rast. Da bi cvetanje trajalo što duže, krajem juna verbena se može malo orezati i na taj način podstaći da se dodatno razgrana. Ako počne da gubi formu, prerasle grane se odrežu za dve trećine, a najviše do ruba saksije. Za dve nedelje razgranaće se i početi ponovo da cveta.

Kada prvi put precveta nije je loše orezati za 15 cm od tla da bi cvetala ponovo. Treba redovno otkidati uvele cvetove, i to sa delom stabljike do sledećeg para listova, da bi se još više razgranala i cvetala.

Jednom u sezoni je sasvim dovoljno da se verbena nađubri. U proleće, kada biljka poraste na visinu od oko 10 cm, dodaje se đubrivo sa većim postotkom gvožđa.

Pročitano 15956 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Maj 2019 10:44

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Verbena - sporiš