Artnit

Subota, 30 Januar 2021 12:12

Simbolika duda Istaknut

Vinsent van Gog - Dud Vinsent van Gog - Dud

Drvo duda je predstavljalo različite ideje među različitim kulturama i bilo simbol prirode, vere, rasta, a za neke i smrti. Neka od simboličkih značenja duda vezana su za njegova svojstva i uključuju podršku, negovanje i samopožrtvovanje. Veruje se da plod duda daje snagu, pojačava intuiciju, pomaže čoveku da se odbrani od sila tame, ali i da zaljubljenima ostvaruje ljubav. Prikazi simbola duda su česti u umetnosti.

Ime roda duda Morus izvedeno je iz latinske reči mora, što znači odlaganje, jer je dud poslednje drvo koje pupi u proleće. Zato što dud čeka dok ne prođe svaka mogućnost mraza, simbolizuje proračunato strpljenje i nazvano je najmudrijim od svih drveća. Zbog svih ovih atributa, stari Grci su dud posvetili boginji mudrosti Atini, poznatoj kao rimska boginja Minerva.

Dud je predstavljen u legendi u epu Metamorfoza rimskog pesnika Ovidija i u komediji engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira San letnje noći u interptetaciji predstave o ljubavnicima Piramusu i Tisbeji kojima je bilo zabranjeno venčanje, pa su dogovorili tajni sastanak pod dudom. Oboje su stradali ispod senke drveta duda, a njihova krv je obojila bele bobice duda u tamnocrvenu boju. Do danas crvene bobice duda nose simboliku ljubavnika prekriženih zvezdama i konačnog sjedinjenja u smrti.

Rimski pesnik Horacije piše u Satirama da su Rimljani jeli dudinje na svojim gozbama i preporučuje da se sakupljaju pre zalaska sunca.

Prema nemačkom narodnom predanju, đavo često koristi korenje dudova za poliranje čizama i zbog toga su ova stabla povezana sa zlom.

U Kini se dud smatra Svetskim drvetom koje povezuje Nebesa i Zemlju sa donjim regionima. Ispred istočne kapije ranih kraljevskih gradova bio je zasađen sveti gaj dudova, a dud je bio povezan sa ovim pravcem, jer je Sunce izlazilo svakodnevno penjući se po dudu. Od drveta duda koristili su se lukovi koji su "odbacivali" zle uticaje koji su prodirali iz tačaka kruga. Dud je takođe simbol strelca jer legenda govori kako je prvi luk napravio car Huangdi od drveta duda da bi pobedio tigra koji ga je progonio.

Dudov papir se koristi kao posuđe za davanje ponuda u šintoističkim svetilištima. Trake vlakana duda visile su na svetim drvećima kao molitve. Listovi duda takođe su se koristili za ishranu svilenih buba, koje su proizvodile vlakna kako bi kimono odgovarao vladajućoj klasi.

Dudovi su postali simboli poznatih engleskih pisaca. Džon Milton je posadio dud na Kembridžu i u Stoumarketu, a ovo drveće uspeva i danas. Vilijam Šekspir je posadio drvo u Stratfordu na Ejvonu, koje je poteklo iz duda Džejmsa I. Iako je ovo drvo posečeno, nekoliko njegovih delova je presađeno na raznim mestima širom Engleske.

U srpskoj tradiciji je rašireno verovanje da nije dobro za kuću i ukućane ako se žile duda podvuku pod kuću, cela kuća će izumreti i opustiti. Ogroman dud blizu kuće znači da je kuća odavno opustila.

Pročitano 2590 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika duda