Artnit

Utorak, 10 Mart 2020 11:23

Česte greške u uređenju vrta Istaknut

Vrtlarstvo u početku deluje kao lak posao, samo treba znati kako da se iskopa rupa, uključiti crevo i ukloniti uvelo cveće. Međutim, postoji mnogo stvari koje treba da se znaju da bi vrt bio mala oaza. Na primer, morate znati u kojim uslovima svaka biljka najbolje raste i koliko joj prostora treba da raste. Postoje i neke greške koje vrtlari često prave što može uzrokovati da njihov vrt neće trajati onoliko dugo koliko su mislili. lzbegavanje ovih najčešćih grešaka u vrtlarstvu uštedeće Vam puno vremena i energije.

Za sađenje u vrtu treba nabaviti svežu zdravu sadnicu. Ona može da ima pupoljke. Listovi treba da budu jasne zelene boje. Smeđi, žuti ili uvenuli listovi su znak lošeg zdravlja biljke.

Da bi biljka uspevala treba da se zasadi na odgovarajućem mestu u vrtu. Na primer, ako ona preferira uslove punog sunca, obavezno je posadite na takvom mestu. Za živost u vrtu tokom cele godine, pri izboru biljaka treba paziti na teksturu i strukturu biljke, vreme cvetanja, boju listova, cveta i ploda. Grupacijama različitog biljnog materijala, grmlja, trajnica i pokrivača tla prostoru se daje dinamičnost i razigranost.

Veoma je važno da se odredi šema sađenja biljaka prema boji. Planirajte kombinacije boja kako bi uskladili boje cveća, drveća i nameštaja u vrtu.

Ne sadite biljke preduboko ili preplitko. Ako se seme zasadi preduboko ne proklija ili guma iz mladog semena niče pre nego što bude u mogućnosti da dođe do površine i dobije potrebnu sunčevu svetlost. Kada se seme zasadi previše plitko može da se osuši vrlo brzo i ne proklija ili će koren imati slab rast.

Česta greška je pregusta sadnja, kada se biljkama ne ostavi dovoljno mesta da rastu. Svaki list mora da ima dovoljno sunca jer se biljke hrane fotosintezom, a koreni treba da budu u mogućnosti da se šire i uzimaju sve hranljive materije iz tla.

Da bi se sprečilo prekomerno zalivanje biljaka, proverite tlo oko biljaka. Ono ne bi trebalo biti niti previše mokro i blatno, a ni suvo. Najbolje je da se biljke zalivaju u jutarnjim satima kada je tlo još sveže, a zalivanje u večernjim satima ponekad može podstaći rast pečuraka.

Da bi biljke uspešno rasle treba da se prihranjuju prirodnim ili veštačkim đubrivima, ali ne prekomerno. Hranite zemlju kompostom, stajskim đubrivom, dodajte perlit ili pesak ako tlo nije dobro isušeno.

Pročitano 2563 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Česte greške u uređenju vrta