Artnit

Utorak, 24 Decembar 2019 11:34

Kantarion - Bogorodičina trava Istaknut

Kantarion je poznat i po narodnim imenima Bogorodičina trava, Gospina trava, Gospino cveće, ivanje zelje, gorac, gorčan, gorčac, krvavi koren, krvavac, zvončac, žutenica, Ivanova trava, trava Svetog Ivana, krv Svetog Ivana, pljuskavica, pljuskarica, žuta metlica, žuta kantari, strašno zelje. Iz tih narodnih imena proizlazi njegovo veliko značenje kao lekovite biljke u narodnoj medicini, čija su lekovita svojstva poznata duže od dva milenijuma.

Prvobitna postojbina kantariona je istočna Evropa i zapadni Sibir, a kasnije se proširio po celoj Evropi, Americi i Australiji, u svim suptropskim i umerenim klimatskim zonama. Raste uz puteve i rubove šuma, na šumskim obroncima, po čistinama, šikarama, na brežuljcima i livadama.

Kantarion je zeljasta grmolika, veoma razgranata biljka, visoka 30 do 100 santimetara. Listovi su ovalni, jajoliki, glatki, bez peteljki, ravnih ivica. Gledani prema svetlu oni izgledaju kao da su pegavi i probušeni vrhom igle. Ove tačkice na listovima su žlezde s eteričnim uljem.

Zavisno od podneblja kantarion cveta od od maja do septembra. Cvetovi kantariona su grupisani u razgranate, široke, štitolike cvasti na vrhu grančica. Svaki cvet ima pet latica zlatnožute boje i nalik je na zvezdu. Trljanjem ispuštaju tamnocrveni sok.

Stari Grci i Rimljani su cenili kantarion kao lekovitu biljku. O njegovom lekovitom dejstvu postoje mnogi zapisi antičkih i srednjovekovnih lekara. U V veku pre nove ere grčki lekar Hipokrat je zapisao: "Kantarion je čudotvorna biljka koja ima snagu da otera gotovo svaku bolest." U srednjem veku kantarion je bio univerzalni lek, a Paracelzus, otac farmacije, veličao je njegovu moć i govorio da "cvet tokom leta sakuplja sunčeve zrake, da bi ih ljudima dao u tmurnim mesecima".

Kantarion se bere kada je u punom cvetu. Pri branju se seku vrhovi biljke dužine do 30 santimetara, gde je najviše cvetova i listova. Suši se u senci, raširen u tankom sloju i svakodnevno okreće. Kada se osuši, odvajaju se listovi i cvetovi od drvenaste stabljike i radi čuvanja stavljaju se u prirodne materijale, kao što su na primer tegle, kutije, platnene i papirne kese.

U lekovite svrhe koriste se sveži i osušeni cvetovi kantariona ili cvetajući vrhovi s mladim listovima. Od njih se prave tonik, čaj, ulja i tinkture, a u savremenoj ponudi preparata nalazi se i u obliku kapsula, koje pozitivno utiču na raspoloženje i poboljšavanje emocionalne ravnoteže. U narodnoj medicini kantarion se koristi za posekotine, opekotine, hemoroide, jer ubrzava zarastanja rana. Takođe, pomaže kod problema sa plućima, bubrezima, jetrom, slezinom, bešikom, kod grčeva u trbuhu i želucu, zgrušavanja krvi.

 

Pročitano 2318 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Decembar 2019 13:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kantarion - Bogorodičina trava