Artnit

Sreda, 30 Oktobar 2019 11:13

Simbolika žute ruže Istaknut

Konstantin Artakino - Žute ruže Konstantin Artakino - Žute ruže

Kroz istoriju, žuta boja se usko povezivala sa Suncem i njegovom životnom toplinom i nosila sa sobom radosne konotacije života, topline i blaženstva kao i tople osećaje prijateljstva i optimizma. U mnogim istočnim kulturama žuta boja predstavlja radost, mudrost i snagu. Ruža žute boje ima posebnu simboliku, a prvenstveno označava bogatstvo, raskoš i izobilje. U prošlosti, simbol žute ruže je povezivan sa ljubomorom, dok je danas ona simbol prijateljstva i radosti.

Žute ruže potiču sa Bliskog istoka. Evropljani su ih otkrili u Avganistanu i jugoistočnoj Aziji u XVIII veku. Tamo su cvetale u nijansama od bledožute do sumporne. Ovo otkriće je očaralo mnoge Evropljane, pa su ih ubrzo počeli gajiti u Evropi, a takođe su pokušali da stvore hibride između žute i evropske ruže.

U prošlosti, posebno tokom viktorijanskog doba, žuta ruža je simbolisala ljubomoru, umiranje ljubavi i nevernost. Ali kako su se vremena menjala, tako se menjalo i značenje žute ruže. Vremenom su prevladala univerzalnija značenja povezana sa žutom bojom. Danas se žuta ruža povezuje sa radošću i prijateljstvom. Simbol žute ruže se takođe vezuje uz radost i uživanje bez ikakvih negativnih intonacija. Ona nosi zahvalnost i platonsku ljubav bez romantičnog podteksta drugih boja.

Pročitano 3969 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika žute ruže