Artnit

Subota, 21 Septembar 2019 10:59

Simbolika crvene ruže Istaknut

Džon Vilijam Godvard - Devojka sa crvenom ružom Džon Vilijam Godvard - Devojka sa crvenom ružom

Crvena ruža je povezivana sa ljubavlju i strašću hiljadama godina. Jedna crvena ruža korišćena je da prenese osećanja ljubavi, a mnoštvo crvenih ruža za ukrašavanje venčanja i tradicionalnih venčanica. Kako je prevladala tradicija poklanjanja ruža i drugog cveća kao poklona ljubavi, crvena ruža je postala cvet za slanje najjače poruke ljubavi. To je tradicija koja traje do danas.

U antičkoj Grčkoj se verovalo da je crvenu ružu stvorila boginja ljubavi Afrodita. Prema legendi, njene suze i krv njenog ljubavnika Adonisa zalile su zemlju na mestu na kojem su izrasle crvene ruže. Otada je crvena ruža bila simbol ljubavi do smrti.

U rimskoj mitologiji crvena ruža se povezivala sa lepotom i ljubavlju. Jedna crvena ruža u početku je bila simbol rimske boginje ljubavi Venere. Propovedalo se da boginje vole da maze svoje telo kupkom punom crvenih ruža. Veruje se da je Kleopatra pod svoje spavaće sobe obasjala crvenim laticama ruža u iščekivanju dolaska Marka Antonija.

U Evropi tokom viktorijanske ere crvene ruže su se obično koristile za slanje ljubavnih poruka.

U istočnoj kulturi i tradiciji crvena ruža se povezuje s ljubavlju i romantikom. Indijci veruju da jedan cvet ruže označava svetu i božansku lepotu. Prema hinduističkim legendama boginja sreće i blagostanja Lakšmi i žena boga Višnua stvorena je od 1008 malih latica crvenih ruža i 108 velikih ruža. Drevni Arapi su verovali da crvena ruža bukvalno utiče na njihovo srce. U jednoj od arapskih priča, slavuj je ugledao belu ružu, zaljubio se u nju i pevao joj. Zbog prevelike ljubavi, slavuj je pritisnuo svoje telo na ružu, a njen trn je probijao kroz njegovo srce. Krv mu je tekla na ružu i ona je postala crvena.

U hrišćanstvu crvena ruža predstavlja krv i pet rana Isusa Hrista, dok njeno trnje asocira na žrtvu koju je Isus podneo u ime čovečanstva, odnosno čovekovih grehova. Latice crvene ruže su i znak Bogorodice.

Engleski pesnik i dramski pisac Vilijam Šekspir je govorio o jednoj crvenoj ruži i njenom najslađem mirisu i večnoj lepoti. U tragediji Romeo i Julija Vilijama Šekspira crvena ruža je univerzalni simbol ljubavi. Škotski pesnik Robert Berns je uporedio svoju ljubav sa crvenom ružom u svojoj pesmi Crvena, crvena ruža. U romanu Alisa u zemlji čuda engleskog pisca Luisa Kerola Kraljica srca ih je toliko volela, da su joj vrtlari besno obojili ruže crvenim bojama zbog straha da će im ona odseći glave ako otkrije da su greškom posadili bele ruže.

Crvena ruža je simbol za britansku Laburističku stranku. Od 1880-ih godina, crvena ruža je bila simbol socijalizma. Poreklo ruže kao simbola socijalizma povezano je sa njenom asocijacijom na crvenu boju.

 

Pročitano 4779 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika crvene ruže