Artnit

Utorak, 04 Juni 2019 10:29

Felicia amelloides - plava bela rada Istaknut

Felicia amelloides poznata po imenima plava bela rada, plava tratinčica, plava margarita, plavi grm bele rade ili plava felicia se gaji zbog dugog i upadljivog cvetanja i cvetova nalik beloj radi kao baštenska biljka i kao saksijska biljka. Posebno je lep ukras u kamenjarima i baštenskim lejama u kombinaciji sa drugim baštenskim biljkama ili u žardinjerama na prozoru, terasi ili balkonu.

Felicia amelloides pripada rodu Felicia, porodici Asteraceae. Ime roda odaje počast Feliksu, nemačkom zvaničniku u Regensburgu, koji je umro 1846. godine. Specifični epitet amelloides znači sličan rodu Amellus. Potiče iz južne Afrike, a može se može videti i na južnoafričkim markama. U Evropu je preneta sredinom XVIII veka gde se i danas gaji kao ukrasna biljka.

Plava bela rada je dlakava, meka, obično višegodišnja zimzelena biljka. Najčešće poraste u visinu oko 50 cm, retko do 1 m. Listovi su suprotno postavljeni duž stabljika, tamnozelene boje i eliptičnog oblika.

Plava bela rada cveta od maja do avgusta. Cvetovi su neobične neboplave boje sa nijansom jorgovana, a u sredini žute boje.

Pročitano 4098 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Felicia amelloides - plava bela rada