Artnit

Četvrtak, 25 April 2013 22:14

O božuru Istaknut

Teo van Riselberge - Beli božuri Teo van Riselberge - Beli božuri

Božur svakog proleća ukrašava vrtove raskošnim bojama i mirisom svojih cvetova širom celog sveta. Ovaj cvet je povezan sa mnogim mitološkim pričama, verovanjima i narodnim predanjima.

Božur, peonija na grčkom jeziku, je dobio ime po Peonu, polubožanstvu iz grčke mitologije koji je bio učenik Asklepijusa, boga medicine i lečenja. Peona je poslala Leta, Apolonova majka i boginja plodnosti, da učeći pored Asklepijusa ukrade koren biljke koja je rasla na Olimpu, koji je ublažavao bol pri porođaju. Kada je Asklepije to otkrio pobesneo je toliko da je naumio da ubije Peona. Da bi ga spasao, vrhovni bog Zevs je Peona pretvorio u crveni cvet (peonija, božur), čije se seme od tada u Grčkoj davalo ženama na porođaju. Od tada se veruje i da božur ima isceliteljsku moć. Božur se takođe pominje i u drugim grčkim legendama u kojima isceljuje ranjene.

Stari Grci i stari Rimljani su verovali da pomoću cveta božura može da se izleči dvadeset vrsta bolesti. U starom Rimu božur su nazivali i blagoslovenom biljkom, jer se verovalo da štiti ljude od zveri, veštica, demona, razorne oluje i uroka. Oko mnogih manastira često se nalazi žbun božura.

Božur verovatno potiče iz Kine. U Kini je božur bio simbol lepote i prosperiteta. Božur se gajio u Kini od davnina, za uživanje i zadovoljstvo carske porodice. Tokom vladavina Sui i Tang dinastije božur je bio omiljena dekoracija carske palate. Božur je onda dobio i naziv kralj cveća, a bio je i simbol ženske plodnosti.

Među mnogim kineskim legendama o božuru je i ona o carici Katai Che koja je, da bi udovoljila želji cara, naredila da sve cveće u carskoj bašti procveta odjednom. Božur koji je to odbio prognan je u snežne planine i tamo je snažno procvetao. Carica je ukinula kaznu i proglasila ga kraljem cveća.

Pročitano 6218 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 Mart 2021 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma O božuru