Artnit

Subota, 05 Januar 2019 14:01

Cylindropuntia imbricata - cilindrična opuncija Istaknut

Cylindropuntia imbricata je drvenasti žbunast, veoma otporan kaktus koji pripada rodu Opuntia. Poznat je po narodnim imenima cilindrična opuncija i đavolje uže zbog segmenata grana sa istaknutim izraštajima koje daju izgled utkanih konopaca.

Cylindropuntia imbricata je prirodno rasprostranjena u središnjim delovima SAD-a kao i na visoravnima severnih delova Meksika. Ona može da stvara grmove, često i drvo visoko 1 do 3 m sa kratkim stablom. Bočne sivo-zelene grane, duge 8 do 25 cm raspoređene su u vencima. Areole su žućkaste sa jakim, mnogobrojnim velikim, čvrstim bodljama. Cvetovi su krupni, tamnoružičasti do purpurno-crveni i kratkotrajni. Plodovi su žuti, jajasti i mesnati, bez trnja, ali nisu jestivi.

Cylindropuntia imbricata najbolje uspeva na sunčanom mestu. Preporučuje se da ima jutarnje sunce, a popodne da bude hladovina.

Cylindropuntia imbricata dobro podnosi hladnoću, vlagu i kišu. Pošto je otporna na niske temperature u toku zime ne treba da se unosi u neku zatvorenu prostoriju, ali je treba zaštititi od snega.

Kada je Cylindropuntia imbricata u vrtu ne treba da se zaliva, jer je dovoljna kiša. Ako je u saksiji, leti treba da se redovno zaliva.

Jednom mesečno Cylindropuntia imbricata se prihranjuje tečnim đubrivom za kaktuse i sukulente.

Pročitano 3477 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cylindropuntia imbricata - cilindrična opuncija