Artnit

Nedelja, 01 Juli 2018 10:42

Torenia fournieri - torenija Istaknut

Uspravna, razgranata Torenia fournieri, poznatija kao torenija najčešće se gaji kao jednogodišnja baštenska biljka. U narodu je poznata i po imenima jadac, plava krila, klovn cvet. Cveta obilno i unosi boje u senovite delove vrta. Može da se sadi i u žardinjere i viseće korpe. Predstavlja zanimljivu dopunu popularnom Lepom Jovi ili biljkama sa izražajnim listovima poput paprati.

Torenia fournieri pripada rodu Torenia iz porodice Linderniaceae. Naziv roda Torenia je dat u čast švedskog luteranskog sveštenika Olofa Torena, a naziv vrste fournieri u čast francuskog botaničara Ežena Pjera Nikole Furnijea.

Stabljike torenije su uspravne i mogu da porastu do 30 santimetara visine u kompaktnim grmovima. Listovi su jajoliki, svetlozeleni sa nazubljenim ivicama.

Torenija cveta od juna do septembra. Cvetovi su cevasti i nalik na minijaturne cvetove gloksinije. Najčešće su bledoljubičaste boje, a u unutrašnjosti tamnoplavo-ljubičasti ili beli i imaju žutu pegu. Kultivari proširuju raspon boje cvetova i uključuju nijanse poput burgundi, ružičaste, bordo, lavande, žute i bele boje.

Pročitano 3618 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 14 Decembar 2018 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Torenia fournieri - torenija