Artnit

Ponedeljak, 26 Mart 2018 10:56

Simbolika nane Istaknut

Botanička ilustracija nane Botanička ilustracija nane

Višegodišnja biljka, najpoznatija po imenima nana, menta i metvica se gaji vekovima. Od Evrope i Indije do centralnog istoka koristila se za lečenje gastrointestinalnih problema i čišćenje vazduha u hramovima i domovima, a zbog aromatičnih karakteristika postala je i jedan od najčešće korišćenih sastojaka u parfemima u istoriji. Ali, nana nije poznata samo po svojim lekovitim svojstvima ili njenom mirisu njena istorija obojena je pričama iz drevne mitologije.

Nana se prvi put pominje u grčkoj mitologiji. Prema jednom mitu, Menta je bila nimfa, ljupka kćerka rečnog božanstva podzemnog sveta, koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. On ju je zaslepio svojim bleštavim kolima, ali ju je iznenadila kraljica Persefona, Hadova ljubomorna žena, rasparčavši Mentu na parčiće, od kojih je nastala nana. Prema drugom mitu Had je Mentu pretvorio u nanu kako bi je spasio od ljubomorne Persofone, a i darovao prijatnu aromu da obogaćuje vrtove jer je zbog velike zaljubljenosti želeo da je ljudi cene zauvek.

Grčka mitologija sadrži indicije za korišćenje nane kao simbola gostoprimstva. Naime, dva stranca su posetila selo, ali seljani ih nisu pozdravili, ponudili im hranu ili mesto za boravak. Konačno, jedan stari par u selu je pozvao strance i ponudio im hranu. Pre obroka, par je ukrasio svoj sto sa nanom kako bi mu dali čist i svež miris. Posle takvog gostoprimstva, stranci su otkrili da su oni grčki bogovi Zevs i Hermes. Zevs i Hermes su pretvorili dom ovog para u hram, a kao rezultat toga nana je postala simbol gostoprimstva.

U drevnoj Atini, gde je bilo uobičajeno mirisanje delova tela različitim biljem, nana je bila najčešće korišćena na rukama. Aristotel je zabranio da nanu koriste vojnici pre borbe, jer je verovao da bi njen kvalitet mogao da smanji njihovu spremnost za borbu.

U drevnom Rimu nana je smatrana za simbol gostoprimstva i mudrosti i koristila se za dekoraciju stola i aromatični sastojak vina i sosova. Rimski pisac i naučnik Plinije je tvrdio da "sam miris reanimira duh" i predlagao da studenti obmotaju venac nane oko glave kako bi dali zadovoljstvo duši i poboljšali svoje učenje. Stari Rimljani su nosili nanu sa sobom dok su marširali Evropom.

Arapska narodna medicina od davnina slavi nanu kao glasnika prijateljstva i vesnika ljubavi. Verovalo se da biljka otklanja i seksualnu nemoć, što je znala i mudra Šeherezada.

Kovčezi sa nanom su u drevnim vremenima bili veoma visoko cenjeni kao predmet razmene. Prema Bibliji, farizeji su skupljali poreze u nani, kopru i kimu.

Pročitano 2969 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Decembar 2019 11:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika nane