Artnit

Sreda, 21 Mart 2018 15:00

Stare torbe kao neobične saksije i nosači cveća Istaknut

Stare torbe, cegeri, korpe ili platnene i jutine kese mogu ukrasiti bilo koju vrstu zida ili ograde u eksterijeru doma, kako na terasi, balkonu tako i na verandi, tremu ili u vrtu. Oni su obično lagani, mogu se lako okačiti i stvoriti zanimljiv vizuelan efekat u svakom prostoru, a ako se kombinuju različiti materijali, dezeni i stilovi stvara se veoma neobična kombinacija. U njih se mogu staviti saksije sa raznim biljkama, cvećem, povrćem i začinima, ali i zasaditi.

Kada se označi mesto na koje se stavlja cveće, staru torbu ili ceger treba iseći, ali tako da prednji deo bude veći od zadnjeg. Zatim se zakače na ekser koji može da se ukuca na drveni zid, a na pravi zid se izbuši rupa u koju se stavljaju šrafovi koji se učvrste vijcima. Na malu količinu peska koja se stavlja u torbu treba postaviti saksiju sa cvećem. Mnogo biljaka izgledaće lepo u staroj torbi, kao što su na primer petunije, pelargonije, verbene, sanvitalije, begonije, surfinije, povrće ili začinske biljke.

Biljke se sade u staru torbu kao i obične saksijske biljke. Na dno se stavlja tanjirić sa ekspandiranom glinom koja je dobar izolator za drenažu korenja biljaka i malo iverja, a može da se doda i neki kamenčić. Zatim se torba napuni univerzalnim supstratom pomešanim sa peskom. Većina njih ima perforacije tako da obično ne treba da se prave rupice, a ako nema da bi višak vode oticao, oštrim nožem se naprave rupice na dnu. Kada se zasade biljke u zemlju, prstima se dodaje još malo zemlje i nežno utaba oko biljke. Na kraju treba zaliti malo biljke, ali da ne preliva voda preko torbe.

 

Pročitano 3728 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Februar 2020 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Stare torbe kao neobične saksije i nosači cveća