Artnit

Sreda, 10 Januar 2018 11:55

Đumbir u saksiji Istaknut

Tropska, aromatična, začinska i lekovita biljka Zingiber officinale, poznatija po nazivima đumbir, ingver ili ljuti koren može veoma jednostavno da se gaji u vrtu ili čak u saksiji u domu. Da bi bio u domu potrebna je samo saksija sa zemljom i koren đumbira nalik na ljudsku šaku, koji može da se kupi u prodavnici.

Kada se gaji kao sobna biljka koren đumbira se sadi u febrauru ili martu. U saksiju može da se sadi i u ranu jesen, a u proleće presadi u vrt, na mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu.

Za sađenje đumbira je najbolji svež i čvrst koren, dug oko 10 cm i sa što više "prstiju" čiji su vrhovi zelenkasti. Pre sađenja preporučuje se da se stavi u slab rastvor vode i hipermangana i ostavi nekoliko sati. Posle toga stavlja se u najlonsku kesu, dok ne dobije "oči" kao krompir. Za više novih biljaka, koren treba iseći ili polomiti "prste" na komade koji su dugi najmanje 3 cm i imaju bar jedan zelenkasti dobro razvijen pupoljak na vrhu. Da bi se osušili rezovi i ne istruli koren, pre sađenja ga treba dan ili dva staviti na toplo, suvo mesto.

U saksiju može da se sadi više komada đumbira kada ima mesta. Komad korena đumbira sa izdankom nagore se sadi u široku, plitku saksiju koja je bar dva puta šira od njega, napunjenu zemljom, humusom i peskom u odnosu 1:1:1/2 i ne zakopava se dublje od 2 cm. Kako bi zemlja bila stalno vlažna saksija se prekrije plastičnom kesom i stavi na toplo mesto sa temperaturom 20 do 25 stepeni.

Nekoliko nedelja posle sađenja niču prvi izdanci i tada se sklanja plastična kesa i saksija stavlja na toplo svetlo mesto. Zeleni izdanak đumbira može da poraste 60 do 120 cm i četiri do pet meseci može samo delimično da se iskopava. Za osam do deset meseci, kada potpuno sazri može da se izvadi ceo iz zemlje, očisti i čuva na suvom mestu. Svež koren čuva se na donjoj polici frižidera oko mesec dana, a osušen (u prahu) oko četiri meseca. Jedan deo izvađenih korenova, može se koristiti za hranu ili lečenje, a drugi deo sačuvati za sađenje sledeće sezone.

Đumbir se zaliva redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali ne natopljena vodom da ne bi istrulio.

Optimalna temperatura za gajenje đumbira je oko 25 stepeni, i ne sme da se drži na temperaturi ispod 10 stepeni. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu. U toku leta može da se drži napolju, ali ne na promaji i pre pojave mrazeva unese. Takođe, može i da se ukopa u vrt, a kasnije vrati u saksiju.

Pročitano 2983 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 08 Decembar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Đumbir u saksiji