Artnit

Subota, 06 Januar 2018 11:53

Petite Negra - patuljasta smokva u saksiji Istaknut

Petite Negra (Ficus carica) poznatiji po nazivima patuljasta smokva i mini smokva može da se gaji kao sobna biljka i ne dostiže tako veliku visinu kao obična smokva, listovi ostaju zeleni tokom zime, a samooprašuje se i rađa jestive plodove. Savršeno je voće za verandu ili sunčanu dnevnu sobu.

Preporučuje se sađenje sadnica patuljaste smokve zimi u saksiju prečnika oko 30 santimetara, sa nekoliko otvora za drenažu.

Patuljastoj smokvi odgovara zemlja na bazi plodne ilovače. Pre sađenja raščešljajte koren, pospite zemlju sa strane i odozgo, sipajte vodu preko, a veštačko đubrivo (za razne namene) poprskajte oko drveta. Osim prvog puta, đubri se samo jednom godišnje u rano proleće.

Najbolji položaj za patuljastu smokvu je svetlo, sunčano ili polusenovito mesto. Da bi napredovala potrebno joj je 4 do 8 sati direktnog sunca dnevno. Kako se sveže smokve kada padnu ne bi upropastile i ostavile mrlje, saksija ne treba da bude postavljena blizu poda. Takođe, ona treba da bude odmaknuta najmanje 2 do 3 metra od ostalog voća koje se gaji. U proleće može da se iznese napolje, a u jesen opet vrati u sobu.

Svake dve godine presađujte smokvu i orezujte joj korenje. Da bi se ograničio rast, korenje mora da se obuzdava.

Dok raste patuljasta smokva treba redovno da se zaliva. Kada plodovi počnu da sazrevaju zalivanje se ograničava kako plodovi ne bi pucali. Iako je tolerantna na sušu, duži suvi periodi mogu izazvati opadanje listova i plodova.

Patuljasta smokva lepo podnosi orezivanje. Ali, da bi što više svetla dopiralo do listova i plodova krošnja treba da bude otvorenija.

Pročitano 3369 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Petite Negra - patuljasta smokva u saksiji