Artnit

Petak, 05 April 2013 21:40

Žardinjere - ukras eksterijera doma Istaknut

Žardinjere definišu i vizuelno čine zanimljivijim prostor terasa, balkona, prozora i vrtova. Zato je veoma bitno usklađivanje veličine prostora i žardinjera, kao i sađenje i nega biljaka u njima. Usklađivanje raznovrsnih biljaka u žardinjerama pruža bezbroj zanimljivih kombinacija za ukrašavanje eksterijera doma.

Veličina žardinjere i prostora treba da bude usklađena. Dužina žardinjere varira zavisno od veličine terase ili balkona, ali ne treba da bude duža od metra, dok širina treba da bude oko 20 santimetara, a dubina najmanje 15 santimetara. Žardinjera mora da bude i dovoljno prostrana, i najmanje dva puta veća od busena biljke koji se sadi.

Žardinjera treba da ima dovoljno velike otvore na dnu, radi oticanja suvišne vode. Posebno su praktične žardinjere sa ugrađenim rezervoarima za vodu, dužine od 60 santimetara do jednog metra.

Na dno žardinjere stavlja se dva do tri santimetara drenažnog sloja od parčića stare izlomljene keramičke saksije, šljunka ili peska. Da bi se biljke lakše zalivale drenažni sloj može da se pokrije krupnijim delovima keramičkih pločica, a sa svake strane ubaci po jedan manji levak ili plastična cevčica tako da dopire do sredine žardinjere. Pri tome se vodi računa da zemlja ne dospe u mali kanal za odlivanje viška vode i ne zapuši žardinjeru.

Žardinjere se pune zemljom do santimetar ispod gornje ivice, najbolje u sastavu 1/3 zemlje težeg mehaničkog sastava (ilovače), 1/3 humusa i 1/3 peska. Za sađenje se uzimaju negovane biljke. Sadnice u saksijama se veoma kratko potope u vodu, a kada se voda malo ocedi, biljke se izvade iz saksija i sade. Zemlja oko svake biljke se sabija pojedinačno, a u međuprostor dodaje zemlja. Duž ivice žardinjere se ostavlja slobodan prostor veličine oko dva prsta i biljke se zaliju. Zasađene biljke treba obilno zalivati, naročito leti, kada se to čini dva puta dnevno, rano ujutro i uveče, nakon zalaska sunca. Dok se biljke ne prime i ukorene, žardinjere se dodatno zalivaju odozgo.

Za sađenje busena biljke postavlja se sloj zemlje, na koji se stavi busen, a zatim žardinjera napuni do vrha, tri do pet santimetara od gornje ivice. Za sađenje golog korenja na dnu se prvo oblikuje mala kupa od zemlje, na koju se stavlja korenje.

Ako žardinjera visi sa unutrašnje strane gelendera terase ili balkona, napred se sade niže i viseće biljke, a pozadi više. U žardinjere koje vise izvan terase ili balkona biljke se ravnomerno raspoređuju sa obe strane. Prilikom sađenja treba imati u vidu i položaj terase, balkona ili prozora i njihovu osunčanost u toku dana.

U žardinjere dužine od 60 santimetara može da se posadi pet biljaka, od 80 santimetara šest, a osam do deset biljaka u one koje su duge jedan metar.

Biljke u žardinjeri se uvek zalivaju ustajalom vodom. Naročito mnogo vode biljkama treba za vreme letnjih vrućina. Tada može da se nakvasi i pod terase ili balkona, ali se mora pritom paziti da se biljke ne poprskaju vodom. Potrebno je i barem dva do tri puta tokom vegetacionog perioda okopati zemlju oko biljke i dodati sloj treseta kao pri sađenju. Precvetale cvetove i osušene listove biljaka treba redovno uklanjati, a biljke prihranjavati svakih 15 dana rastvorom mineralnih đubriva.

Za skladan izgled u žardinjeri mogu da se kombinuju viseće i uspravne biljke tako da svaka od njih ima dovoljno mesta. Obilje cvetova delovaće raskošno. Viseće zelene kaskade, kao srebrno dugme, tamjan ili zlatna žalfija stvoriće veoma upečatljivu šarenu kombinaciju.

Pročitano 8914 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 April 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Žardinjere - ukras eksterijera doma