Artnit

Nedelja, 22 Oktobar 2017 11:06

Virak - gospin plašt Istaknut

Zeljasta višegodišnja biljka Alchemilla vulgaris poznata je po nazivima virak, vrkuta, obična vrkuta, lava, lavska noga, rosanica, rosnik, sitna rosnica, biserak. Čest naziv gospin plašt ili plašt Device Marije potiče od oblika njenih listova koji svojim izgledom podsećaju na ženski ogrtač iz srednjeg veka, čime možda priroda skreće pažnju ženama na virak kao veoma korisnu lekovitu biljku za njih, koji se smatra za univerzalan narodni lek. Raste na padinama, šumama, pašnjacima i vlažnim livadama u planinskim područjima. Gaji se kao baštenska biljka i lep je ukras baštenskog zidića.

Alchemilla vulgaris je zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Ime roda potiče od arapske reči alkemelych, što znači nebeska rosa, a ime vrste od latinske reči vulgaris što znači običan.

Alchemilla vulgaris, poznatija kao virak je višegodišnja zeljasta biljka sa debelim, horizontalnim korenom. Iz prizemnih listova koji su sakupljeni u rozetu izrasta dlakavo stablo visoko do 50 santimetara, uspravno ili poluuspravno. Listovi su polukružnog oblika sa 7 do 11 režnjeva čiji su obodi iseckani ili nazubljeni. Na obodima listova se javljaju kapljice rose koje se sijaju kao biseri, kada je vlažnost vazduha visoka. Od aprila do juna, ponekad i avgusta virak cveta. Cvetovi su žuto-zeleni, sitni, neugledni, bez kruničnih listića. Plod je oraščić.

Latinski naziv biljke virak, Alchemilla vulgaris potiče od srednjovekovnih alhemičara, koji su verovali da rosa koja se noću nakupi na njenim listovima ima čarobne moći i nazivali su je "nebeskom vodicom". Oni su je uzimali za tajno stvaranje kamena mudrosti, koji je prema njihovom verovanju imao sposobnost da pretvara neplemenite metale u zlato. Takođe, su verovali i da ova supstanca u tečnom obliku, predstavlja eliksir života koji leči, podmlađuje, obezbeđuje dugovečnost, a ponekad i besmrtnost.

Od davnina se verovalo da je virak "čudesna trava", a njen sok dragoceni melem za rane. Drevni narodi su verovali da je najlekovitiji ako se bere noću kada je Mesec u poslednjoj četvrti. Kao lek se koristi lišće, cvetovi ili cela biljka sa cvetovima. Cela biljka se sakuplja u vreme cvetanja, a kasnije samo listovi koji se suše. Listovi se mogu brati u proleće, ali je najbolje u julu i avgustu.

Virak je vrlo cenjena lekovita biljka jer ima široku primenu kod mnogih ženskih tegoba i bolesti. Ona sakuplja i zateže tkivo, potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jača srčani mišić, leči upale, čireve, deluje protiv mišične slabosti i slabosti udova, jača i na taj način što deluje protiv malokrvnosti. Pokazala se kao dobar lek i protiv mučnine, povraćanja, krvarenja, ujeda insekata, ekcema i dermatitisa, blage dijareje, gihta, bola u grlu, reumatizma i hemoroida.

Pročitano 2808 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 02 Decembar 2019 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Virak - gospin plašt