Artnit

Nedelja, 01 Oktobar 2017 11:05

Asparagus plumosis - nega Istaknut

Asparagus plumosus je vrsta asparagusa, koja se često gaji kao sobna biljka u visećim korpama i saksijama. Zbog oblika listova koji podsećaju na listove paprati poznat je po nazivima asparagus paprat, čipkasta paprat, a zbog puzavog stabla po nazivu puzavi asparagus. Brzo raste, a njegova nega je jednostavna.

Asparagus paprat se sadi u supstrat koji se sastoji od dva dela baštenske zemlje, dva dela vlaknastog treseta i jednog dela perlita ili peska. Pošto je njegov korenov sistem slabo razvijen ne odgovara mu prevelika saksija.

Da ne bi grančice asparagusa paprati požutele i čak opale treba ga staviti na svetlo mesto u prostoriji, ali zaklonjeno od jakog sunca.

Iako podnosi sušu da ne bi opadale filokladije, u toku vegetacije asparagus paprat treba redovno i obilnije da se zaliva, toliko često koliko je neophodno da se supstrat održi vlažnim, ali nikada ne dozvolite da saksija stoji u vodi. Tokom perioda odmora zaliva se toliko da se ne dozvoli da se supstrat osuši. Ako se supstrat potpuno osuši u bilo kom trenutku, rezultat je gubitak lišća.

U toku aktivnog perioda rasta asparagus paprat se prihranjuje tečnim đubrivom svake dve nedelje.

Ako se asparagus paprat pažljivo istrese iz saksije sa celim grumenom zemlje i primeti da je obavijen i ispunjen debelim mesnatim žilama, u proleće ga treba presaditi u malo veću saksiju. U proleće se uklanjaju i stare, oštećene stabljike.

Asparagus paprat može da se razmnožava deljenjem korena i semenom.

Pročitano 5561 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Oktobar 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Asparagus plumosis - nega