Artnit

Četvrtak, 28 Mart 2013 21:03

Žardinjere - mali vrtovi u eksterijeru doma Istaknut

Žardinjere sa biljkama mogu da postanu prelepi mali vrtovi u eksterijeru doma. Pri izboru žardinjere treba uzeti u obzir i njen materijal, jer svaki od njih ima svoje dobre i loše strane.

Drvene žardinjere su često prvi izbor, jer se dobro uklapaju u prirodni ambijent. One su lake, jake, izdržljive. Posebno je dobro drvo kedar koje je dosta otporno na vodu i insekte. Pravilnim oblaganjem i održavanjem drvene žardinjere će dugi niz godina izgledati dobro i ulepšavati terasu, balkon, prozor, trem ili vrt. Treba ih redovno tretirati zaštitnim materijalima da bi ostale u dobrom stanju. Drvene žardinjere se odlično uklapaju u rustični stil uređenja eksterijera doma.

Glinene žardinjere mogu da budu glazirane ili neglazirane, u raznim bojama, oblicima. One su veoma atraktivne, i imaju dugotrajan kvalitet. Međutim, nisu otporne na mraz i lako se lome i ljušte. Pečena glina je porozna, pa se biljke mogu lako osušiti. Ako žardinjere nisu premazane posebnom glazurom, propuštaće vodu. Pored toga one su teške za premeštanje. Terakota žardinjere su idealne za mediteranski stil uređenja vrta, terase, balkona.

Metalne žardinjere su moderne, jednostavnog dizajna. Napravljene su od čelika, galvanizovanog aluminijuma, bakra ili olova. Dugotrajne su i teške. Sa godinama mogu da postanu zanimljivije zbog patine. Bakarne žardinjere sa godinama dobijaju zelenu patinu, što može da unese osećaj starih vremena u eksterijer doma. Žardinjere od brušenog čelika se uklapaju u moderan stil uređenja eksterijera. Zbog svoje stabilne osnove metalne žardinjere su dobar izbor za prozore, ali i za teže i veće biljke, kao što je ukrasno drveće ili grmovi. Nekim biljkama međutim, ne odgovaraju ove žardinjere.

Kamene žardinjere su posebno zanimljive u eksterijeru doma. One su jako teške tako da se ne mogu preturiti i dugotrajne su. Ako kamen nasele lišajevi ili mahovina biće još zanimljivije, jer će odavati utisak prirodnosti i trajnosti. Granitne žardinjere se uklapaju u japanski stil uređenja vrtova, a one od starog kamena u rustični stil. Kamena žardinjera ispred ili sa jedne strane kuće može da bude fokalna tačka u vrtu, i da doda prostor za godišnje i višegodišnje baštenske biljke. Postavljena kamena žardinjera ispred kuće dodaje toplinu i unosi notu dobrodošlice. Izgrađena kamena žardinjera duž prednje strane kuće ili nasuprot svih zidova, sa biljkama dodaje prirodnu boju i miris.

Prave kamene žardinjere su obično skupe, tako da je betonska alternativa ponekad bolja ideja. I one su, kao i kamene žardinjere veoma trajne i teške. Žardinjere od betona mogu jasno da definišu i osveže ili vizuelno istaknu željenu površinu u vrtu ili na stepeništu. U njima može da se gaji ne samo sezonsko cveće, već i četinari i druge baštenske biljke.

Sintetičke žardinjere se dugo koriste, posebno za dekorisanje terasa, balkona, prozora, tremova. Obično su robusnije i trajnije od glinenih žardinjera, i dosta jeftinije od kamenih ili olovnih žardinjera. Veoma su lake, ima ih raznih oblika, boja i dizajna. Neke svojim dizajnom veoma podsećaju na prirodne materijale, kao što su glina, kamen ili drvo. Ali, one nemaju šarm i lepotu prirodnih materijala. Imaju i kraći vek trajanja, naročito ako su izložene vetru, jer ih je lako oboriti.

Ako niste u prilici da nabavite neke veoma neobične ili veoma velike žardinjere, iskoristite reciklažu. Za pravljenje žardinjera može da posluži staro bure, drvena gajba, stara stolica, čak i šerpa, napukla keramička činija, ili automobilska guma. Izbor je veliki, potrebno je samo malo mašte i kreativnosti.

Pročitano 8970 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 22 April 2019 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Žardinjere - mali vrtovi u eksterijeru doma