Artnit

Nedelja, 23 Juli 2017 10:37

Lavatera trimestris - ružin slez Istaknut

Lavatera trimestris je najčešće gajena vrsta sleza, zbog obilnog i dugog cvetanja, od leta pa sve do mrazeva. Poznata je po nazivima ružin slez, kraljevski slez, jednogodišnji slez, stola. Slična je hibiskusu i vrtnom slezu i gaji se kao ukrasni grm, saksijska i baštenska biljka. Lep je ukras u vrtnoj leji, a izgleda zanimljivo u kombinaciji sa mačjom mentom ili žavornjakom. Takođe, koristi se i kao rezano cveće.

Lavatera trimestris je jednogodišnja cvetnica iz porodice slezova (Malvaceae). Ime roda dato je u čast švajcarskog lekara iz XVII veka Johana Hajnriha Lavatera i njegovog brata Johana Jakoba Lavatera prirodnjaka iz Ciriha. Ime vrste potiče od latinske reči trimestris i znači tri meseca, a odnosi se na period rasta i cvetanja. Razvijeno je više kultivara.

Lavatera trimestris potiče sa Mediterana. Raste u formi žbuna i uglavnom poraste u visinu od 60 do 100 santimetara. Listovi su zaobljeni, zeleni.

Novi cvetovi nalik na hibiskus se stalno pojavljuju na vrhovima "grana" tokom cele sezone. Oni imaju trubast oblik, najčešće su bele i ružičaste boje, a na laticima imaju linije po celoj dužini.

Pročitano 4443 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Oktobar 2020 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lavatera trimestris - ružin slez