Artnit

Ponedeljak, 05 Juni 2017 10:26

Angelonija - cvet anđela Istaknut

Angelonija je lepa višegodišnja biljka koja se uglavnom gaji kao jednogodišnja. Naziv biljke angelonija (Angelonia) ima u osnovi englesku reč angel što znači anđeo, pa otuda i naziv cvet anđela. Takođe, zbog toga što cveta leti i obilja cvetova koji su nalik na cvetove zevalice poznata je u narodu po nazivu letnja zevalica.

Angelonija potiče iz Meksika. Postoji oko 30 kultivara, koji su veoma raznovrsni, a većina ima tamnozeleno sjajno lišće i najčešće je visoka oko 25 santimetara.

Od kraja maja do oktobra angelonija cveta. Cvetovi su nalik na zevalice, ali imaju samo jednu spojenu laticu. Osnovna boja cveta je plava, a nove sorte mogu da imaju ljubičasto-plavu, svetloružičastu, belu, crvenu boju ili da budu u više boja.

Angelonija može da bude zanimljiva baštenska biljka i pokrivač tla u vrtu. Ona može na primer da lepo popunjava prostor među ružama. Sadi se u žardinjere i saksije sama ili u kombinaciji sa petunijama ili verbenama. Takođe, koristi se i kao rezano cveće, jer lišće zadržava prijatan miris i u zatvorenom prostoru.

Pročitano 6293 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Angelonija - cvet anđela